ВЕСТИ:
Почетна / вести / поплаве / ПОМОЋ ПОПЛАВЉЕНИМА ИЗ ДРЖАВНЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ: За годину дана – 60 милиона
ПОМОЋ ПОПЛАВЉЕНИМА ИЗ ДРЖАВНЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ: За годину дана – 60 милиона

ПОМОЋ ПОПЛАВЉЕНИМА ИЗ ДРЖАВНЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ: За годину дана – 60 милиона

Према подацима које је Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја објавила на свом сајту, а у оквиру имплементације Државног програма обнове порушених породичних стамбених објеката и Државног програма обнове оштећених породичних стамбених објеката, у периоду од почетка августа 2014. до краја јула 2015. године, укупан износ исплаћене новчане државне помоћи у процесу обнове за све врсте корисника са територије општине Осечина износи 59,5 милиона динара.

У протеклих годину дана новчана државна помоћ исплаћена на основу решења јединица локалне самоуправе издатих у складу са државним програмима за порушене објекте по три правоснажна решења износи 7,5 милиона динара; за 152 оштећене породична стамбена објеката држава је исплатила помоћ од 40,9 милиона динара власницима кућа или станова, а за пет подстанара још 360.000 динара. Осим тога, за 42 овдашња привредна субјекта која су претрпела штету од поплаве исплаћено је 11,5 милиона динара.

Према јавно објављеним списковима, који се ажурирају у складу са динамиком пријема решења о додели државне помоћи, Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја од стране јединица локалне самоуправе, у ову општину је само из тих извора стигло и углавном већ утрошено близу 60 милиона динара.

Међутим, то није све. Наиме, више домаћинстава у општини је, поред директне помоћи државе, добило и помоћ у новцу, материјалу или радовима за обнову кућа из донација Европске уније (ЕУ), Аустрије, САД и Швајцарске, а преко организација: Црвени крст Србије, Каритас, Мерси Корпс, АДРА, људи и колектива добре воље. Поред тога, поједина Министарства и јавна предузећа су интервенисали на обнови инфраструктуре, а значајна су била и издвајања из локалних извора, пре свега општинског буџета…

Scroll To Top