VESTI:
Početna / vesti / privreda / Korak bliže potpisivanju memoranduma o saradnji
Korak bliže potpisivanju memoranduma o saradnji

Korak bliže potpisivanju memoranduma o saradnji

Rukovodioci Opštine Osečina, predsenik Dragan Aleksić i zamenik Nenad Stevanović, imali su radni sastanak sa predstavnicima turske firme “HC ROCK TEKSTIL” DOO, a osim predstavnika turske kompanije, sastanku su prisustvovali direktor NSZ Dobrosav Marić i savetnica u Ministarstvu spoljnih poslova Tanja Santrač. Četvrti po redu sastanak, doveo je partnere  korak bliže do potpisivanja memoranduma o saradnji, koji se očekuje već u septembru mesecu. Zamenik predsednika Opštine Osečina, Nenad Stevanović, naveo je da su ranije održani sastanci i sa ministrima Vlade Republike Srbije, Stefanovićem i Ljajićem čija su ministarstva uključena u dogovore jer su oni inicijatori saradnje turske kompanije sa Opštinom Osečina.
Ova firma već postoji na ovom terenu, imaju jednu fabriku na teritoriji Loznice. Oni su želeli proširenje svojih proizvodnih kapaciteta. Radi se o tekstilnoj industriji koja se bavi proizvodnjom muških košulja. Predstavnici firme “HC ROCK TEKSTIL” DOO, su izrazili želju da u prvom periodu zaposle i preko 200 radnika. Ovo je izuzetno značajna investicija. Ranije smo imali sličan dolazak austrijskog kapitala, ali je ovo mogu reći jedna od kapitalnih investicija u Osečini. To je ono što nam treba. Osim infrastrukturnih ulaganja, zaposlenje stanovništva je prioritet za rukovodstvo Opštine Osečina – navodi Stevanović, dodajući da je u ranijem periodu bilo interesovanja iz Poljske, Izraela, a i domaće privrede za otvaranje sličnih proizvodnih kapaciteta, ali da na ovom nivou nisu imali priliku da dogovore saradnju i finalizuju pregovore koji vode zaključenju saradnje i najvećoj investiciji u Podgorini.
Na prethodnom sastanku početkom jula meseca, dogovoren je deo obaveza Opštine Osečina.
Najpre je dogovoreno da polovinom septembra dođe do potpisivanja memoranduma o saradnji kojim će biti precizirane obaveze i jedne i druge strane. Opština Osečina će biti potpisinik memoranduma u ime Republike Srbije. U memorandumu će biti sadržane, osim obaveza Opštine Osečina i obaveze Vlade i Privredne komore i NSZ prema ovim investitorima. Ono što Opština Osečina u ovom trenutku radi jeste intenziviranje radova na obilaznici da bi se infrastrukturno obezbedio plac za izgradnju buduće fabrike u industrijskoj zoni. Plac će biti ustupljen turskoj firmi na rok od 99 godina, pod određenim uslovima koji će biti precizirani memorandumom. U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje Opština će pomoći i obuku ljudi koji će u grupama biti obučavani za budući posao u matičnoj fabrici u Loznici. Ovih dana očekujemo i sastanak u Privrednoj komori Srbije gde će predstavnici turske kompanije imati i precizne informacije oko svojih ulaganja u izgradnju hale – rekao je zamenik predsednika Nenad Stevanović.
Zamenik predsednika Opštine Osečina nije želeo da prejudicira tok saradnje sa investitorima, ali je izrazio očekivanja, da bi ubrzo nakon potpisivanja memoranduma o saradnji koji će precizirati rokove, već krajem godine mogli očekivati početak radova na parceli buduće fabrike, a paralelno sa radovima počeće i obuka budućih radnika.

Scroll To Top