VESTI:
Početna / vesti / privreda / Olakšice za investitore
Olakšice za investitore

Olakšice za investitore

– Lokalna samouprava Osečine ulaže ogromne napore da stvori što povoljniji ambijent za oživljavanje privrede na opštinskim prostorima. To iziskuje značajna ulaganja, koja nisu moguća bez angažovanja investicija sa strane. Radi toga, a posebno u želji da što brže stavimo u značajniju funkciju sve raspoložive kapacitete, koji trenutno nisu u punoj uposlenosti, opština je za potencijalne investitore, koji nađu svoj interes da ovde ulažu, predvidela brojne olakšice – rekao je u obraćanju za javnost predsednik Opštine Nenad Stevanović.

On je naglasio da je prevashodni cilj aktuelnih aktivnosti da se ublaže posledice ekonomske krize, pre svega smanji nezaposlenost, koja predstavlja jedno od ovdašnjih gorućih pitanja. Očekuje da će eventualni dolazak kompanija sa strane ili ohrabrenje za lokalne privrednike da prošire svoje poslovanje podići kvalitet života na ovim prostorima. S toga je deo skromnih budžetskih sredstava opredeljen za podsticaj privrednog oporavka i razvoja. Pored toga, pojednostavljeni su propisi iz nadležnosti opštine, a budućim partnerima besplatno je stavljena na raspolaganje sva potrebna pomoć opštinskih stručnih službi.

– Na subvenciji od 1000 evra za svako novo radno mesto mogu da računaju preduzeća koja imaju najmanje 10 zaposlenih radnika, ako već ne koriste sredstva iz budžeta Republike za iste namene. Njihova obaveza je da novozaposleni radnik ima prebivalište na teritoriji opštine i da ostane u radnom odnosu bar dve godine. Investitorima nudimo besplatno korišćenje zemljišta ukoliko zaposle najmanje 50 radnika. Pri izgradnji infrastrukture teret izgradnje prilaznih puteva u celosti preuzima opština, koja će u podizanju novih trafostanica učestvovati u iznosu od 50 odsto. Kompanije koje zaposle više od 10 radnika oslobođene su plaćanja priključka na javni vodovod i kanalizaciju, a nova preduzeća od komunalne takse za isticanje firme za godinu u kojoj su osnovana – ističe Stevanović.

Uz sve to, po Stevanovićevim rečima, prilikom osnivanja preduzeća i pribavljanja građevinskih i ostalih dozvola njihov menadžment može da računa na besplatnu pravnu pomoć i izdavanje dokumenata u najkraćem mogućem roku (recimo, za procenu uticaja objekta na životnu sredinu 36, a za dobijanje građevinske dozvole – sedam dana). Obezbeđeno je plaćanje svih taksi na jednom mestu, a investitori imaju na raspolaganju ažurne baze podataka koji se odnose na lokalnu zajednicu.

 

Scroll To Top