VESTI:
Početna / vesti / projekti / DONACIJA VLADE JAPANA: U blaženi problemi u zdravstvu
DONACIJA VLADE JAPANA: U blaženi problemi u zdravstvu

DONACIJA VLADE JAPANA: U blaženi problemi u zdravstvu

– Zahvaljujući dragocenoj pomoći od Vlade Japana, koja je donirala Domu zdravlja u Osečini ambulantno vozilo i opremu vrednu 70.000 evra, značajno su se popravili uslovi za rad u ovoj ustanovi i njenoj zdravstvenoj stanici u Peckoj. Donacija dosta znači i lokalnom stanovništvu, koje za deo dijagnostičke procedure više ne mora da ide u Valjevo. Uz to, dosta je skraćeno vreme od obavljenog pregleda do postavljanja dijagnoze – kaže Nenad Stevanović, predsednik Opštine Osečina.

Međutim, uprkos vrednoj donaciji i uloženim naporima od strane ove ustanove u saradnji sa lokalnom samoupravom oko toga da se stanje u oblasti zdravstva podigne na što viši nivo, u što spada i angažovanje nekoliko lekara specijalista iz Valjeva da dva puta mesečno u određenim terminima dolaze u Osečinu, još uvek nisu rešeni svi najvažniji problemi. Posle odvajanja od valjevskog Medicinskog centra i osamostaljivanja Domu zdravlja u Osečini nedostaje još dosta preko potrebne opreme, kao što je, primera radi, rentgen aparat.

– Poseban problem je što stanovnici ove opštine, koja po poslednjem popisu ima tek nešto više od 12 i po hiljada stanovnika, ne mogu da koriste usluge hitne medicinske pomoći, kućne nege i lečenja, kao i palijativnog zbrinjavanja. Naime, prema važećim propisima mali domovi zdravlja, koji pokrivaju teren sa manje od 20.000 stanovnika, ne mogu da formiraju sve ove službe, već ove usluge pružaju izabrani lekari u okviru svojih mogućnosti i raspoloživog slobodnog vremena – kaže dr Dušan Milovanović, direktor DZ Osečina.

Scroll To Top