VESTI:
Početna / vesti / projekti / NA 4. CEDEF KONVENCIJI U ČAČKU: Povelja za Osečinu
NA 4. CEDEF KONVENCIJI U ČAČKU: Povelja za Osečinu

NA 4. CEDEF KONVENCIJI U ČAČKU: Povelja za Osečinu

Lokalnoj samoupravi Osečine, zajedno sa još 19 srpskih gradova i opština, na 4. Godišnjoj konvenciji Centralno evropskog foruma (CEDEF Programa za gradove i opštine Srbije), koja je održana 30. juna  u Čačku, uručena je povelja „Lider održivog razvoja 2015”. Pokrovitelji ovog Programa su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zatim Ministarstvo rudarstva i energetike, onda Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine, kao i Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

-Povelja je potvrda da su kod nas ostvareni izuzetni rezultati u oblasti održivog „zelenog” razvoja, odnosno razvoja i primene obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i upravljanja otpadom i vodama na svojoj teritoriji – kaže predsednik Opštine osečina Nenad Stevanović, koji je u Čačku predvodio opštinsku delegaciju i u ime ove lokalne zajednice primio priznanje.

Konvenciji u Čačku prisustvovalo je oko 200 učesnika iz 30 lokalnih samouprava. Oni su na ovom skupu predstavili preko 250 infrastrukturnih projekata i projekata u domenu energetske efikasnosti, korišćenja obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine. Po završetku plenarnog dela, tokom dva sata, predstavnici opština, potencijalni finansijeri i kompanije partneri su održali više od 100 direktnih sastanaka.

Jedan od ciljeva ovog skupa je da se na jednom mestu povežu predstavnici opština i gradova, odnosno nosioci projekata sa finansijerima i nosiocima tehnologija – devet vodećih domaćih i svetskih kompanija: Telekom Srbija, Minel Schreder, Miteco, Knauf Insulation, Naue Opticus, Banca Intesa, DDOR Novi Sad, Viessmann i LG. Očekuje se da to podstakne kapacitete opština i gradova, javnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova Srbije, koji će odgovornim i odlučnim vođstvom postati konkurentni i održivi gradovi i opštine, a u cilju boljeg kvaliteta života i podizanja životnog standarda svih građana.

Skup je otvorio Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije, koji je rekao da Srbija ne može da se razvija samo gradnjom velikih infrastrukturnih objekata, kao što su autoputevi, brze pruge, velike luke na Dunavu, već je potrebno ravnomerno, na održivi način razvijati i lokalne sredine. To znači, u njima graditi vodovode, kanalizacione mreže, deponije, lokalne puteve, onda obnavljati ili graditi nove škole, obdaništa, domove kulture…

– Samo razvojem lokalnih sredina može se poboljšati investiciona klima, dovesti novi ulagači, ali ne samo u Beograd, Novi Sad i druge velike gradove, već potrebno je usmeriti pažnju ka privlačenju ulagača – domaćih i stranih – i u manje sredine – rekao je Imre Kerni, državni sekretar, podsetivši da je u pripremi Zakon o izmenama i dopunama zakona o državnom premeru i katastru, Zakon o konverziji zemljišta i Zakon o legalizaciji.

-Pripremamo i novi zakon o komunalnoj delatnosti. Svi ovi zakoni imaju iste ciljeve: stvaranje bolje investicione klime, a što će obezbediti otvaranje novih radnih mesta. Po mom dubokom ubeđenju, ako će ova konvencija doprineti ubrzanoj implementaciji projekata, ako će omogućiti pronalaženje partnera za razvojne programe lokalnih samouprava, ne samo sa strane isporučioca tehnologija, nego i finansijskih organizacija, već je postignut cilj – dodao je državni sekretar.

Pored Osečine, Povelju „Lider održivog razvoja” dobile su i sledeće opštine: Čačak, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Lajkovac, Loznica, Lučani, Mionica,  Nova Varoš, Požega, Sjenica,Topola, Užice, Rača, Velika Plana  i  Vrnjačka Banja.

Scroll To Top