ВЕСТИ:
Почетна / вести / пројекти / ОПШТИНА И МЛАДИ: Рај за бициклисте и здраве стилове живота
ОПШТИНА И МЛАДИ: Рај за бициклисте и здраве стилове живота

ОПШТИНА И МЛАДИ: Рај за бициклисте и здраве стилове живота

Министарство омладине и спорта, по спроведеном јавном конкурсу, одобрило је пројекат општинске Канцеларије за младе под називом „Вожња која ће променити” и финасираће га са 452.300 динара, а за његово спровођење задужена је општина. Најважнији циљеви пројекта су обележавање алтернативних и локалних бицилкистичких стаза за планински и друмски бициклизам на подручју општине Осечина помоћу бициклистичких путоказних табли и повезивање са постојећим планинарским стазама према Дрини и Соколској планини.

-Планиране активности у релизацији пројекта су трасирање руте, дизајн и израда бициклистичких путоказних табли и стубова за њихово постављање – каже Владимир Радивојевић, вршилац дужности координатора локалне Канцеларије за младе, напомењући да се рачуна да корисници стазе буду: бициклисти, љубитељи авантуристичких спортова, планинарска удружења, ауто и мото клубови, ловци, рекреативци, локално становништво и њихови гости.

Очекивани резултат је: привлачење свих циљних група, подстицање активизма младих, афирмација здравог начина живота, популаризација спортских активности, као атрактивности општинске туристичке понуде.

– Општи циљ је давање доприноса повећању свести о здравим начинима живота код младих кроз боравак у природи и активно  бављење спортом, затим пружање прилике за стицање и подстицање знања, вештина и пожељних особина личности у интеракцији са другим особама које ће сусретати или кроз организоване излете и друге активности. Како наша средина поседује богате културне и природне ресурсе, који су у недовољној мери истражени или презентовани не само домаћем становништву већ и широј јавности, овим пројектом покушавамо да утичемо на афирмацију и промоцију краја, а на тај начин подстичемо  младе да овде остану– додаје Радивојевић.

Група аутора пројекта сматра да обележене стазе обезбеђује боље сналажење на терену, а младима из општине пружају прилику да проводе време на отвореном уз здраве стилове живота. Пројектом обележавања стаза покрива се цела површина општине Осечина, и на тај начин ће сви овдашњи природни и културни ресурси бити укључени у програм, што ће подстаћи развој туризма,  допринети  економском оснаживању и створити прилику за повећање заопошљавања младих у сектору сеоског туризма у руралним срединама, што је препознато и у Националној стратегији за младе.

Scroll To Top