VESTI:
Početna / vesti / reportaže / DAN OPŠTINE I ŠKOLE – 16. APRIL
DAN OPŠTINE I ŠKOLE – 16. APRIL

DAN OPŠTINE I ŠKOLE – 16. APRIL

Delegacije opštine, Osnovne škole „Braća Nedić” i Narodne biblioteke Osečina (zajedno sa Muzejskim odeljenjem i Kulturnim klubom), u prisustvu gostiju i ne baš velikog broja građana, polaganjem venaca na spomenik Dimitriju i Gligoriju Nedić na gradskom trgu započeli su ovogodišnje obeležavanje 16. aprila – Dana opštine i škole, koji se proslavljaju na godišnjicu boja na Čokešini u Prvom srpskom ustanku (1804.godine).

Centralni deo proslave Dana opštine realizovan je u parohijskom domu crkve u Osečini, gde je priređen progodan program, u okviru koga je izraženo dužno poštovanje prema slavnim precima i njihovom junačkom delu.

U pozdravom govoru Nenad Stevanović, predsednik Opštine, rekao je:

-Tradicionalno, Dan opštine je dobar povod za podsećanje na najvažnije aktivnosti između dve svečanosti. Na žalost, kod nas je taj period obeležen katastrofalnim elementarnim nepogodama koje su nas zadesile u maju prošle godine. Klizišta i poplave ostavili su nekoliko porodica bez krova nad glavom, preko 100 kuća je oštećeno, a bujica je nosila u nepovrat imovinu i stoku, otkidala delove njiva, rušila mostove, nanosila štetu poljoprivredi, saobraćajnim komunikacijama, električnoj mreži – podsetio je na nemile lanjske dane Nenad Stevanović.

Zahvaljujući pomoći od države, zatim brojnih donatora, ljudi i kolektivi dobre volje, kao i ogromnom zalaganju lokalne samouprave, dodao je on, značajan deo posledica u međuvremenu je ublažen, život bar donekle  normalizovan, ali sve rane još nisu zaceljene.

-Kuće koje su porušene uglavnom su obnovljene, a oštećeni stambeni objekti sanirani i opremljeni iz donacija. Rađeno je i na infrastrukturnim objektima, mada je potrebno još dosta sredstava i vremena da se sve saobraćajnice i mostovi dovedu u red i da se sva infrastruktura, a pre svega poljoprivredno zemljište, zaštiti od eventualnih novih naleta stihije – rekao je Stevanović, naglasivši da je u Osečini podigut odbrambeni nasip na Jadru, očišćeno rečno korito i priobalje u jednom delu, nastavljena regulacija  Lovačke i Ostružanjka kod ušća u Jadar, kao i nekih manjih vodotoka.

Još je dodao je i to da je nekoliko mostova i oštećenih deonica širom opštine vraćeno je u svoju osnovnu funkciju, dok se za „kroćenje” reke Pecke i Jadra u Komiriću uveliko traže najbolja rešenja sa nadležnim republičkim institucijama…

Najistaknutijim pojedincima i kolektivima, ovom prilikom, uručena su najveća opštinska priznanja za 2014. godinu. Laureati Nagrade opštine Osečina su: u oblasti stvaralaštva učenika i studenata – Mihajlo Andrić iz Dragodola, student Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Suzana Simić, master i profesor srpskog jezika i književnosti i polaznik doktorskih studija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu; u oblasti vaspitnog rada i obrazovanja – OŠ „Braća Nedić”, koja slavi 165 godina rada; posebnu nagradu za doprinos u afirmaciji opštine i životno delo postuhmno je dobio Živan Grujičić, pisac i istraživač iz Osečine, a priznanje je primila njegova supruga Gordana.

U kulturno-umetničkom programu održan je koncertom kvarteta MISS iz Valjeva, u sastavu: Suzana Radovanović – Perić (prva violina), Snežana Stevanović (druga violina), Verica Jakovljević (viola) i Irina Vasiljević – Damljanović. Ovaj gudački kvartet  izveo je kompoziciju „Divertimento” od Mocarta i kolaž srpskih pesama.

Deo proslave bila je i izložba „Drinska divizija – od osnivanja do 1918. godine” autora Gorana Vilića, koju je u osečanskoj Galeriji u organizaciji Odeljenja Narodnog muzeja Valjevo postavio Muzej Jadra iz Loznice.

I škola proslavljala

Proslavljen je i Dan škole u Osečini, koja se prvi put pominje u delu Joakima Vujića „Putešestvije po Srbiji” iz davne 1850. godine.

-Za svoj 165. rođendan možemo da se pohvalimo generacijama đaka koje je škola za sve ove godine iznedrila, zatim brojnim uglednim prosvetnim radnicima članovima ovog kolektiva, onda solidnom ocenom koju smo jesenas  dobili od eksterne republičke kontrole, pa današnjom Nagradom opštine, kao i novim odličnim rezultatima učenika u savladavanju školskog gradiva, vannastavnim aktivnostima i takmičenjima – rekao je pred brojnim gostima Zoran Petrović, direktor OŠ „Braća Nedić” na Svečanoj akademiji u bioskopskoj sali.Tom prilikom on je posebno pohvalio najnoviji đački uspeh, odnosno podvig „malog maturanta”  Dušana Tešanovića, koji je, za sada, izborio plasman na republička takmičenja iz tri predmeta.

Izložba „Drinska divizija – od osnivanja do 1918. godine”

U okviru programa obeležavanja dana opštine Osečina, Muzej Osečina (odeljenje Narodnog muzeja Valjevo) organizovao je izložbu pod nazivom „Drinska divizija-od osnivanja do 1918. Godine” autora Gorana Vilića iz Muzeja Jadra iz Loznice.

Uvaženim gostima su se obratili Svetozar Gačić, rukovodilac Muzejejskog odeljenja, zatim Zoran Tošić, upravnik Muzeja Jadra, kao i autor izložbe Vilić. Oni su istakli važnost Drinske divizije tokom celog njenog postojanja, a posebno u Prvom svetskom ratu, kada je iznela najveći teret.

Napravljena je i paralela između junaštva Podgoraca u boju na Čokešini sa hrabrošću i istrajnošću njihovih potomaka, koji su se takođe jednako junački borili u okviru Drinske divizije.

Gosti su istakli da su veoma počastvovani što su baš oni u programu obeležavanja dana opštine Osečina, i istakli zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa muzejom u Osečini. Kao simboličan poklon povodom Dana opštine, upravnik Tošić je predsedniku opštine Osečina Nenadu Stevanoviću poklonio knjigu „Jadar i okolina u Prvom svetskom ratu”.

Scroll To Top