VESTI:
Početna / vesti / reportaže / DAN SEĆANJA” NA MILENKA PAVLOVIĆA: Rodbina, kolege i prijatelji ne zaboravljaju hrabrog pilota
DAN SEĆANJA” NA MILENKA PAVLOVIĆA: Rodbina, kolege i prijatelji ne zaboravljaju hrabrog pilota

DAN SEĆANJA” NA MILENKA PAVLOVIĆA: Rodbina, kolege i prijatelji ne zaboravljaju hrabrog pilota

Šesnaestogodišnjica od pogibije pukovnika pilot Milenka Pavlovića u neravnopravnoj vazdušnoj bici sa NATO avijacijom iznad Valjeva, obeležena je prošlog vikenda uz prigodan program u  organizaciji Turističke organizacije „Podgorina”, prvo u bioskopskoj sali u Osečini, a zatim na prostoru spomen kompleksa u Gornjem Crniljevu.

Majka, supruga, sinovi, brat i familija, zatim kolege iz 204. Vazduhoplovne brigade Vojske Srbije i prijatelji, onda  meštani iz rodnog sela i matične opštine, kao i brojni drugi poštovaoci njegovog lika i  dela, obnovili su sećanja, osvežili uspomene i iznova izrazili zasluženo poštovanje pilotu, koji za više ciljeve nije žalio ni svoj život.

Bila je ovo i prilika da se oda dužna pošta i njegovom kolegi Slobodanu Periću, koji je pre nekoliko godina poginuo u saobraćajnoj nesreći baš u G. Crniljevu, kao i vojnim vazduhoplovcima nastradalim u nedavnoj helikopterskoj nesreći, koji su do sada bili stalni učesnici ovdašnjeg memorijalnog skupa, a lane su nesebično pritekli u pomoć opštini posle katastrofalne vremenske nepogode.

U svom obraćanju na Akademiji u Osečini i nakon služenja parastosa u G. Crniljevu, pukovnik Željko Bilić, zamenik komandanta 204. Vazduhoplovne brigade, između ostalog, rekao je:

– Milenko Pavlović je bio, jeste i večno će biti sa nama!

Predsednik Opštine Nenad Stevanović zahvaljujući se svima koji učestvuju u negovanju sećanja na slavnog pilota, posebno je istakao:

– Dobro znamo da je svaki život jedinstven i neponovljiv, kao što je bio i Milenkov, koga su na jednoj strani krasili patriotizam i vojnička odgovornost, a na drugoj neizmerna ljubav prema najmilijima, kao i neskriveni avanturistički duh. Znamo svi dobro šta se desilo 4. maja 1999. godine, kada je naš „Vitez neba” poleteo ka nebeskim visinama i zauvek ostao među zvezdama. Znamo da je tada raširio krila koja nas i danas štite, za utehu njegovim najbližima i svima koji smo ga poznavali, a njegov podvig trajno će predstavljati svetli primer pokoljenjima koja dolaze”.

Publiku u Osečini zadivio je izvanredan koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Republike Srbije „Stanislav Binički”, zatim vokalna solistikinja Katarina Lazarević i kulturno-umetnička društva „Kosovski božur” iz Kosovske Mitrovice i „Krušik – Plastika”, dok su u programu na otvorenoj pozornici u G. Crniljevu učestvovali profesor harmonike Aleksandar Nikolić i učenici Osnovne škole „Braća Nedić”, koji su izveli prigodne recitale u režiji Narodne biblioteke Osečina.

Kraj spomen česme u pilotovom rodnom selu, posle služenja parastosa od strane mesnog paroha i obraćanja zvaničnika, položeni su venci: porodice, majke i brata, onda Opštine Osečina, Grada Valjeva, Vojske, Opštinskog odbora Socijalističke partije Srbije, Lovačkog udruženja „Milenko Pavlović – Pilot”, SUBNOR-a Osečina…

Scroll To Top