VESTI:
Početna / vesti / reportaže / GALERIJA I VELIKA SALA: Otvorena izložba i održano prelo
GALERIJA I VELIKA SALA: Otvorena izložba i održano prelo

GALERIJA I VELIKA SALA: Otvorena izložba i održano prelo

Izložba starih fotografija koje na najbolji način ilustruju važne momente svadbenog ceremonijala, zatim štampanih pozivnica, novinskih oglasa, čestitki, onda čutura, svečanih haljina, odnosno venčanica, koja je prošlog utorka otvorena u Galeriji u Osečini, poslužila je kao lep uvod u već tradicionalnu manifestaciju „Prelo” održanu već u daljem toku iste večeri u bioskopskoj sali ovdašnje Narodne biblioteke.

Eksponati postavke, koju su pod nazivom „Venčani i svadbeni običaji u valjevskom kraju” ovde priredili Narodni muzej Valjevo i osečanska Biblioteka, paralelno podsećaju na svečanosti venčanja i svadbi u seoskim i gradskim sredinama u poslednjim decenijama 19. veka pa skoro sve do današnjih dana. Vredno je istaći da je prostorija Galerije bila tesna da u prvi mah prime sve zainteresovane posetioce.

U velikoj sali u nastavku večeri, održano je „Prelo”. Brojne prelje iz Osečine, Pecke i okoline, njihove gošće iz Ljubovije i Krupnja, Kulturno umetničko društvo „ Krušik – Plastika”, muška i ženska pevačka grupa, harmonikaši, gajdaš, frulaši i polaznici škole glume, kao i tkačke radionice, osvežili su uspomene na pređašnja vremena i razgalili srca brojnih znatiželjnika, koji su do duboko u noć pravili društvo učesnicima zanimljivog programa.

Scroll To Top