VESTI:
Početna / vesti / reportaže / KOMIRIĆ: Opštinska svečanost obeležavanja 100 godina Cerske bitke
KOMIRIĆ: Opštinska svečanost obeležavanja 100 godina Cerske bitke

KOMIRIĆ: Opštinska svečanost obeležavanja 100 godina Cerske bitke

Opština Osečina prošlog ponedeljka obeležila je stogodišnjicu Cerske bitke, čiji su akteri bili i brojni ratnici iz ove lokalne zajednice. Svečanost je održana na seoskom groblju u Komiriću, gde je sahranjen kaplar Stepan Vuković, koji je ispalio prvi metak u Velikom ratu i bio učesnik Cerske bitke.
Svetozar Gačić, rukovodilac Muzejskog odeljenja u Osečini, istakao je da Vukovićev hitac na neprijateljskog oficira na granici na Drini predstavlja izraz raspoloženja srpskog naroda prema tadašnjoj osvajačkoj politici Austro – Ugarske tri dana pre odbacivanja ultimatuma i zvanične objave rata.
Skupu u Komiriću ispred lokalne samouprave prisustvovali su: Milan Simić, zamenik predsednika Opštine, zatim predsednica Skupštine opštine Zlatija Miličić i Ana Ivković, direktor Narodne biblioteke Osečina, onda članovi porodice Vuković, predstavnici mesne zajednice i grupa meštana ovog sela.
U prigodnoj besedi Simić je izrazio duboko poštovanja prema delu Stepana Vukovića i neustrašivih srpskih ratnika i vojskovođa u bici na Ceru i tokom Prvog svetskog rata. Posebno je naglasio da je krajnje vreme da se ne dozvoli da se srpska omladina zavadi i podeli, odnosno da je jedinstvo jedna od najvažnijih pokretačkih snaga u društvu.
Sećanja na svog dedu Stepana osvežio je i njegov najstariji živi potomak, unuk Tomislav Vuković, penzioner iz Beograda, koji je svom sinu dao dedino ime.
Sutradan, utorak, opštinska delegacija i pun autobus poštovalaca ispoljenog srpskog junaštva i patriotizma od pre 100 godina na planini Ceru i u okolini, prisustvovali su velikoj državnoj svečanosti u Tekerišu, upriličenoj povodom jubilarne godišnjice slavne bitke.

Fotografija: ODAVANJE POŠTE STEPANU VUKOVIĆU: Unuk Tomislav, predsednik SO Osečina Zlatija Miličić, Svetozar Gačić i Milan Simić (Foto: D. Savić).

Scroll To Top