VESTI:
Početna / vesti / reportaže / NENAD STEVANOVIĆ : Koalicija korektno funkcioniše
NENAD STEVANOVIĆ : Koalicija korektno funkcioniše

NENAD STEVANOVIĆ : Koalicija korektno funkcioniše

– Bez obira na visinu pomoći Vlade Srbije za sanaciju šteta od majskih poplava i klizišta, neke planirane obaveze, koje nisu neophodne rebalansom budžeta značajno su smanjene – kaže Nenad Stevanović, predsednik Opštine Osečina, nakon donošenja izmena i dopuna opštinskog budžeta za 2014. godinu. – Do septembra ćemo znati, posle odluke Kancelarije za obnovu Vlade Srbije, koji su dalji koraci koje valja činiti kako bismo osposobili puteve da se njima bar može nesmetano proći.
On je, u razgovoru za Kolubarske internet novine, podsetio da je prva procena šteta u zapadnoj Podgorini iznosila 430 milona dinara. Tu nije uračunat novac koje je potreban za izgradnju devet kuća u kojima se posle minulih nepogoda više ne može da živi. Štete na infrastrukturi procenjene su na 200 miliona dinara – 63 miliona na mostovima, a 137 miliona na putevima. Drugostepena, republička komisija je iznos ukupnih šteta uvećala za 20-tak miliona dinara, što je potvrda da su opštinske komisije korektno obavile svoj deo posla.
Stevanović je dodao da su štete u poljoprivredi iznosile 137 miliona dinara jer je odneto oko 100 hektara zemlje. Privreda je pretrpela štetu od 60-tak miliona, a prvobitna procena oštećenja na kućama koje je posle poplava i aktiviranja klizišta valjalo sanirati iznosi 21 milion dinara.
-Do sada smo iz sopstvenih sredstava sanirali neka klizišta, zatim delove rečnih korita i dva kanala u samoj Osečini kako bismo predupredili moguće štete u slučaju novih sličnih ili manjih padavina, kao i delove putne mreže kako bi se do sela i pojedinih zaselaka kako-tako ipak moglo proći. Od države smo dobili 20 miliona dinara na ime „prve pomoći” za najhitnije radove koje smo imali posle 14. maja – rekao je Stevanović za Kulubarske.
On je dodao još i to da su i podgorski zemljoradnici od Ministarstva poljoprivrede Srbije, preko Zavoda za poljoprivredu u Valjevu, dobili semenski materijal i dizel gorivo za presejavanje poplavljenih njiva koje su već bile zasejane kukuruzom.
Na pitanje Kolubarskih da li je eventualno Osečina kao lokalna samouprava u kojoj Srpska napredna stranka nije na vlasti do sada bila u „nemilosti“ Vlade Srbije, Stevanović je odgovorio da ne zna šta se dešava u drugim opštinama ali da se taj problem u Osečini ne oseća.
– SNS ovde nema predsednika Opštine ali je u vladajućoj koaliciji, koja već više od dve godine sasvim korektno i uspešno funkcioniše – precizirao je Stevanović.

Scroll To Top