VESTI:
Početna / vesti / reportaže / Novčana pomoć za novorođenu decu
Novčana pomoć za novorođenu decu

Novčana pomoć za novorođenu decu

Opštinsku novčanu pomoć, koja se obračunava na osnovu visine prosečne republičke zarade i dodeljuje dva puta godišnje, u prvoj polovini 2013. godine dobilo je 49, a prošlog ponedeljka još 40 porodica (rešenja se donose na ime majki) čije su prinove došle na svet u drugom polugođu minule godine. Broj od ukupno 89 novorođenčadi u prošloj godini za opštinu koja je između dva popisa ostala bez 17 odsto stanovništva deluje prilično ohrabrujuće.

Da podsetimo, 2010. godine pravo na ovu vrstu jednokratne opštinske pomoći ostvarilo je 60, 2011. samo 56, a 2012. za ovdašnje prilike čak 86 porodica, tako da i samo troje dece više rođenih u prošloj nego u prethodnoj godini sada deluje kao pozitivan trend i najava boljih dana kada je u pitanju opstanak na ovim prostorima.

U ime lokalne samouprave, na maloj svečanosti u opštini, čestitke u ime opštinske vlasti i koverte sa pripadajućim iznosima – 100 odsto od prosečne republičke zarade po zaposlenom za treću i svaku narednu prinovu u kući, odnosno po 50 odsto od toga za prvo i drugo dete – roditeljima novorođene dece uručila je Zlatija Miličić, predsednik Skupštine opštine. Za ovu priliku iz budžeta je izdvojeno ukupno: 1.103.000 dinara.

Po 44.120 dinara dobile su Slavica Jovanović iz sela Osečina za svoje šesto po redu dete, zatim Vinka Marković iz Bastava, Milica Pantelić iz Komirića i Katarina Ilić iz Lopatnja za peto, onda Ilonka Đurđević iz Konjica za četvrto, kao i Gorica Mladenović iz Osečine, Branka Janković iz Gornjeg Crniljeva, Marija Popović iz Skadra, Biljana Simić iz Gunjaka i Branka Mirčetić iz Carine za treće dete.

Duplo manji iznos, odnosno po 22.060 dinara dobilo je 17 žena koje su rodile drugo dete: Tatjana Ranković, Ivana Ivanović, Jelena Gladović iz Osečine, Biljana Pavlović i Biljana Miljković iz Dragijevice, Jelena Vasiljević i Ana Janković iz Belotića, Dragana Vuković iz Komirića, Bojana Marković iz Gunjaka, Snežana Pavlović iz Konjica, Marija Petrović iz Bastava, Jelena Jančić iz Lopatnja, Katarina Đurđević i Radmila Lukić iz sela Osečina, Gorica Spasojević iz Skadra, Dragana Popović iz Pecke i Ivana Petrović iz Ostružnja, odnosno još 13 žiteljki ove opštine koje su u drugoj polovini 2013. godine po prvi put postale majke: Marijana Pavlović, Snežana Antonić i Jasmina Mladenović iz Bastava, Ana Petrović i Danica Mladenović iz s.Osečina, Katarina Ninić Tadić iz Plužca, Sanja Beganović i Nataša Milanović iz Konjica, Ranka Vasiljević i Ivana Gavrić iz Lopatnja, Snežana Vićić iz Belotića i Dragana Marinković iz Gunjaka.

 

Fotografija: Zlatija Miličić (levo) sa Slavicom Jovanović, Vinkom Marković, Milicom Pantelić i Ilonkom Đurđević, koje ukupno imaju već 20 dece (foto: D. Savić)

 

Scroll To Top