VESTI:
Početna / vesti / reportaže / POMOĆ OPŠTINE RODITELJIMA NOVOROĐENE DECE
POMOĆ OPŠTINE RODITELJIMA NOVOROĐENE DECE

POMOĆ OPŠTINE RODITELJIMA NOVOROĐENE DECE

Po rešenjima koja se donose na ime majki ako su državljanke Srbije i imaju prebivalište na opštinskoj teritoriji u trajanju od najmanje šest meseci, odnosno očeva u ostalim slučajevima, za 46 roditeljskih parova iz opštine Osečina koji su dobili prinove u drugom polugođu prošle godine na maloj svečanosti u sali Skupštine čestitke su i koverte sa pripadajućim iznosima uručili su Nenad Stevanović, predsednik Opštine i Zlatija Miličić, predsednik lokalnog parlamenta.

U ovoj grupi na prvom mestu je Marija Lazić iz Gunjaka, koja je u 2014. godini rodila svoje sedmo po redu dete i po opštinskoj odluci dobila jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 44.200 dinara. Ovo pravo, koja se obračunava na osnovu visine prosečne republičke zarade i dodeljuje dva puta godišnje, lane je ostvarilo ukupno 75 porodica, u prvoj polovini 29, a u drugoj još 46.

Ovog puta po 44.200 dinara otišlo je i u osam domaćinstava koja su u drugom polugođu dobila svoje treće dete, odnosno majkama: Snežani Jović i   Svetlani Pajković iz Gornjeg Crniljeva, Neni Jevtić i Gorici Plavšić iz Dragodola, Slavica Bojić iz Konjica, Dragani Mijailović iz Plušca, Mariji Nikolić iz Osečine i Gorici Teodorović iz Lopatnja.

Vesna Stepanović iz Sirdije za prvo i drugo dete dobila je po 22.100 dinara ovog vida opštinskog podsticaja u borbi protiv pada nataliteta i „bele kuge”. Iznos od 22.100 za drugo dete uručen je: Milici Mijailović, Jeleni Petrović, Jeleni Matić i Mariji Petrović iz Osečine, Maji Petrović iz Sela Osečine, Vesni Ivković iz Skadra, Ivani Jovanović iz Tuđina, Danijeli Mićić iz Bratačića, Slavici Đorđević iz Plušca, Mladenki Nenadović iz Carine i Sanji Nikolić iz Lopatnja. Isto toliko pripalo je i roditeljima koji su dobili svoje prvo dete. Na tom spisku su: Katarina Milovanović iz Plušca, Slađana Radosavljević iz Pecke, Jasmina Živanović i Snežana Milutinović iz S. Osečine, Biljana Grujić, Marijana Danilović, Mira Jančić, Zorica Nikolić, Ivana Ilić Jančić, Ana Savić, Nada Antonić i Marijana Đokić iz Osečine, Ivana Stevanović i Snežana Grujić iz Bratačića, Štefanija Pavlović Malešević iz Carine, Zoran Danilović iz Belotića, Danijela Milošević i Zlatan Antonić iz Bastava, Sandra Petrović i Dragana Muratović iz Konjica, Milica Milovanović i Ivana Petrović iz Ostružnja, Gorica Teodorović i Ivana Stojčić iz Lopatnja, Zdravko Đermanović iz Skadra i Goran Nešković iz Dragodola. Među njima su i tri porodice sa porodiljama koje još nisu stekle srpsko državljanstvo, a u pitanju su dve Albanke i jedna državljanka Bosne i Hercegovine.

Imajući u vidu dugogodišnji pad nataliteta na opštinskoj teritoriji, koji je samo u periodu između dva najnovija popisa iznosio zabrinjavajućih 17 odsto kada je reč o smanjivanju broja stanovnika, podaci iz ranijih godina o kretanjima u ovoj oblasti uvek su aktuelni i zanimljivi. Po njima, u 2010. godine pravo na ovu vrstu opštinske pomoći ostvarilo 60, naredne godine samo 56, zatim 2012. ohrabrujućih 86, a 2013. ta brojka se zaustavila na optimističkoj cifri od 89 novorođenih beba.

Scroll To Top