VESTI:
Početna / vesti / skupština / OPŠTINSKO VEĆE: Na dnevnom redu – srne
OPŠTINSKO VEĆE: Na dnevnom redu – srne

OPŠTINSKO VEĆE: Na dnevnom redu – srne

Šteta koju divljač na teritoriji opštine Osečina pričinjava na svim poljoprivrednim kulturama, a to se posebno odnosi na srne, dostiže ogromne razmere i izaziva svakodnevna negodovanja i nezadovoljstvo ovdašnjih voćara, ratara i baštovana. Tim povodom reagovala je i lokalna samouprava, koja je jednu celu sednicu Opštinskog veća posvetila upravo ovim pitanjima. Bili su tu i predstavnici lovaca: Stanko Andrić, predsednik Lovačkog društva „Milenko Pavlović – Pilot” i Živorad Petrović, upravnik lovišta, koje se prostire preko čitave opštinske teritorije.

Konstatovano je da od kako su se šezdesetih godina minulog veka pojavile u zapadnoj Podgorini srne nikad nisu činile veću štetu višegodišnjim zasadima, ratarskim i povrtlarskim usevima nego što je to slučaj u novije vreme. Na njihovoj meti su mladi voćnjaci, lastari malina, kupina i jagoda, polja pod žitaricama i krmnim biljem, sve vrste povrća…

Poljoprivredni proizvođači niti mogu, niti imaju pravo da se sami „obračuvaju” sa srnama, koja se na ovim prostorima uz sve drugo pokazale i kao najveće i najčešće štetočine. S obzirom da ni štetu nemaju od koga da naplate zemljoradnicima nije preostalo ništa drugo nego da jadikuju na lovačku družinu i traže od opštinskih vlasti i države da im zaštite materijalna dobra i da se ljute kada očekivana pomoć izostane.

Članovi Opštinskog veća izneli su brojne podatke o dosadašnjim pričinjenim štetama i podsetili na brojne žalbe poljoprivrednika, koji često kažu da im srne čine i više jada nego i bilo koja vremenska nepogoda.

Predstavnici lovaca, pozivajući se na važeće propise koji se odnose na lov, tvrde da u njihovom delovanju nema nikakvih nezakonitosti. Oni svake zime u okviru svojih mogućnosti vode brigu o stanju divljači na svojoj teritoriji, vrše prebrojavanje, na osnovu toga prave godišnji plan odstrela i toga se maksimalno pridržavaju. Rekoše još i to da je na terenu zbog prošlogodišnjih vremenskih neprilika bilo masovnijeg uginuća svih vrsta divljači…

– Dogovorili smo se da opština, u čijoj nadležnosti nisu sporna pitanja iz lovstva, zajedno sa ovdašnjim lovcima, uputi apel resornom Ministarstvu i Lovačkom savezu Srbije da propisima preciznije definišu ovu oblast, a što pre dozvole dodatni odstrel srneće divljači na ovom području radi smanjenja broja grla na terenu – obavestio nas je o najvažnijem zaključku sa ove sednice Nenad Stevanović, predsednik Opštine Osečina.

Scroll To Top