VESTI:
Početna / vesti / skupština / SO OSEČINA: Usvojena Strategija razvoja agrara i ruralnog područja
SO OSEČINA: Usvojena Strategija razvoja agrara i ruralnog područja

SO OSEČINA: Usvojena Strategija razvoja agrara i ruralnog područja

Građenje održivog sistema za sprovođenje Strategije ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede u opštini Osečina u periodu od 2016. do 2026. godine, zatim povećanje prihoda poljoprivrednih gazdinstava i razvoj društvenih aspekata života na selu, najvažniji su prioriteti i ciljevi strateškog dokumenta u oblasti agrara, koji je nakon iscrpnog stučnog rada usvojen na sednici Skupštine opštine održanoj 28. marta 2016. godine.

Uvođenje sistema za navodnjavanje na svim komercijalnim poljoprivrednim gazinstvima, zatim uređenje rečnih korita, prvenstveno Jadra i Pecke, kao i postavljanje sistema za odvodnjavanje i protivgradnu zaštitu u vidu protivgradnih mreža, najbolji su odgovori na moguće globalne nevolje kao što su povišene temperature i potencijalne suše, odnosno opasnosti od poplava i drugih vremenskih nepogoda.

To je samo mali deo iz opštinske Strategije, kojom se planiraju i preciziraju brojne aktivnosti i mere u oblasti agrara kako bi se obezbedili što kvalitetniji uslovi za brži razvoj ove privredne grane i napredak seoskog područja, a sva ovdašnja ruralna naselja u najskorije vreme postala atraktivna i poželjna mesta za život. Na taj način, očekuje se, biće postignut pun doprinos u zaustavljanju višegodišnjeg stalnog smanjivanja broja stanovnika u podgorskim selima, kao i gašenje delova ovih naselja, što je velika pretnja ako na tom planu ne dođe do ozbiljnijih promena.

 

Scroll To Top