VESTI:
Početna / vesti / Takmičenje za najbolju žestoku kapljicu
Takmičenje za najbolju žestoku kapljicu

Takmičenje za najbolju žestoku kapljicu

Kao i prethodnih godina, sama prethodnica Sajmu šljiva jeste Takmičenje u ocenjivanju jakih alkoholnih pića, koje se ove godine održava 7. i 8. avgusta. Direktor TO “Podgorina”, Svetozar Gačić, ističe da je ove godine nadmašena zainteresovanost proizvođača iz svih prethodnih godina pa je i ocenjivanje raspoređeno u dva dana.

– Naše takmičenje je jedno od najprestižnijih u zemlji. U rangu je takmičenja sa Novosadskog sajma i onog koji organizuje Institut u Čačku. Prethodne godine smo imali ubedljivo najveći odziv i broj uzoraka ljudi koji se takmiče. Tehnolozi koji su u organizacionom odboru Sajma šljiva su zbog toga odlučili da promene pravilnik i podignu nivo takmičenja. Do sada se išlo i na kvantitet i na kvalitet, a ove godine ističemo kvalitet. Ove godine svi zainteresovani najpre moraju imati prijavljeno poljoprivredno gazdinstvo, a destilerije moraju imati papire o poslovanju. Akontacija za ljude sa teritorije Opštine Osečina je 500 dinara po uzorku, a van te teritorije je 1000 dinara po uzorku. Svaki proizvođač može da prijavi neograničen broj uzoraka koje želi da budu ocenjeni. Očekujemo stotinak uzoraka, kvalitetne rakije – navodi Gačić.

Zbog velikog interesovanja, ali i novih kriterijuma pri ocenjivanju, ovo takmičenje će pomoći pri kristalizaciji pre svega kvaliteta rakije i njenoj proizvodnji u podgorskom kraju, a sve to je put ka izdvajanju brenda ovog podneblja. Komisija je predovođena prof. dr Ninoslavom Nikićevićem sa Poljoprivrednog fakulteta koji je značajan stručnjak u ovoj oblasti. Najbolji uzorci po kategorijama i njihovi proizvođači će imati i značajno mesto tokom sajamske manifestacije od 23. avgusta.

Scroll To Top