VESTI:
Početna / vesti / turizam / BRANISLAV NEDIMOVIĆ, MINISTAR POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE, OTVORIO 11. SAJAM ŠLJIVA U OSEČINI
BRANISLAV NEDIMOVIĆ, MINISTAR POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE, OTVORIO 11. SAJAM ŠLJIVA U OSEČINI

BRANISLAV NEDIMOVIĆ, MINISTAR POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE, OTVORIO 11. SAJAM ŠLJIVA U OSEČINI

Preradom do dodatne vrednosti

– Zadatak Ministarstva poljoprivrede je da imamo što više zasada i što više zaštitnih sistema, kako ne bi smo trpeli štetu od raznih vremenskih nepogoda. Ako u Srbiji postoji prostor da  se može postići dodatna vrednost onda je to ovaj deo zemlje, voćarstvo, a pre svega šljivarstvo. Ministarstvo će vrlo brzo izaći sa setom mera koje će imati za cilj povećanje površina pod zasadima, zatim broja sušara i drugih preradnih kapaciteta. Namera nam je da podstaknemo delove Srbije u kojima postoje odlični uslovi i tradicija u voćarstvu ne samo za povećanje proizvodnje već i za preradu s obzirom da se na taj način  vrednost proizvoda bar za četiri puta uveća na inostranom tržištu.  Naše je, ako ikako bude moguće, da u ove krajeve dovedemo bar jedan veliki prerađivački kapacitet kakav ste vi ovde već imali u prošlosti, odnosno da se vratimo 40-50 godina unazad i da se podsetimo šta su i kako su naši stariji tada radili, pa da i mi planiramo u tom pravcu. Zato su važne ovakve manifestacije i zato sa velikim zadovoljstvom otvaram  11. Sajam šljiva u Osečini – rekao  Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, na početku još jednog velikog  privredno-turističkog i kulturno –zabavnog skupa u čast naše najrsprostranjenije voćarske kulture.

Dragan Aleksić, predsednik Opštine, pozdravio je brojne učesnike i goste iz zemlje i inostranstva: predstavnike Vlade Srbije i Srpske pravoslavne crkve, prijatelje iz Slovenije i Republike Srpske…

– Danas kada otvaramo 11. Sajam u čast „Kraljice voća” možemo biti ponosni. Zahvaljujući našim vrednim domaćinima šljiva iz Podgorrine stigla je u skoro sve krajeve sveta. O našoj proizvodnji i našoj šljivi priča se u celom svetu. Gazdinstva sa relativno malim šljivicima postali su veliki proizvođači šljive, a ovdašnja seoska gazdanistva postala su porodične firme, kompanije. Tome u prilog ide podatak da u našoj opštini ima preko 160 mini sušara i 27 industrijskih tunela za sušenja šljiva. Svake godine na opštinskoj teritoriji zasadi se od 50 do 100 hektara novih šljivika i poveća broj sušara, tako da možemo da služimo kao primer preduzetništva sa šljivom i proizvodima od šljive u prvom planu. Osečina ima milion stabala šljive i ove se godišnje proizvede 20 miliona kilograma sveže šljive. Važno je još napomenuti da je Osečina lider u proizvodnji suve šljive i da se je polovina srpske proizvodnje suvih šljiva upravo iz ovog kraja.

Sajam šljiva je nastao 2006. godine sa ciljem da proizvođači predstave svoje proizvode i unaprede proizvodnju, a opština Osečina svoje privredne, turističke i kulturne potencijale, vrednosti i znamenitosti. I ove, kao i prethodnih godina na Sajmu šljiva u Osečini učešće je uzelo oko 200 izlagača iz Srbije i regiona. Međi njima su proizvođači svežih i suvih šljiva, rakija i drugih brendova proizvedenih od šljiva, kao i proizvođači i prodavci mehanizacije, opreme i zaštitnih sredstava, odnosno svi čija je delatnost povezana sa šljivarstvom, voćarstvom, poljoprivredom i turizmom.

Značajno mesto tokom četvorodnevne manifestacije imali su  i brojni prateći programi kao što su izložba „Zlatne ruke“, gde učesnici izlažu unikatne rukotvorine, zatim kulturne i istorijske postavke, onda prodajne izložbe umetničkih predmeta, stručna savetovanja, izložbe poljoprivredne mehanizacije i sadnog materijala, takmičenje zdravičara, degustacija, ocenjivanje kvaliteta i nagrađivanje rakija od voća, defile mesnim ulicama, celovečernji muzički koncerti, nastupi folklornih ansambala, takmičenje u pravljenju gulaša u kotlićima i slično.

U  Osečini koja ima  319  kilometara kvadratnih  pod šljivama je 2.350 hektara, a šljivarstvom  se bavi oko 2.700 domaćinstava. Od  12.536 stanovnika, ako uzmemo da je prosek tročlano domaćinstvo,  65 odsto meštana gaji šljive.

Najvažniji cilj manifestacije je da povrati važnost šljivi – podgorskoj i srpskoj najrasprostranjenijoj voćarskoj kulturi, zatim da doprinese unapređenju šljivarstva na ovom području, kao i da se kroz brojne sajamske sadržaje afirmišu i svi drugi resursi i potencijali kojima ova opština raspolaže, i to ne samo u ovoj već i u drugim oblastima, posebno u turizmu .

Scroll To Top