VESTI:
Početna / vesti / turizam / SA 11. SAJMA ŠLJIVA: Kotarica podgorskih brendova za ministra
SA 11. SAJMA ŠLJIVA: Kotarica podgorskih brendova za ministra

SA 11. SAJMA ŠLJIVA: Kotarica podgorskih brendova za ministra

Predsednik Opštine Osečina Dragan Aleksić u ime domaćina i organizatora Sajma šljiva uručio je ministru poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislavu Nedimoviću originalan poklon – kotaricu punu raznih podgorskih šljivarskih brendova proizvedenih od strane lokalnih proizvođača.

Posle otvaranja Sajma Aleksić i Nedimović posetili izlagačke štandove oko 200 izlagača iz naše zemlje, Slovenije i Republike Srpske, čija je delatnost vezana za proizvodnju, preradu i plasman šljivarskih, voćarskih i poljoprivrednih proizvoda, kao i za oblast turizma. Zajedno sa njima, predsednicom Skupštine opštine Zlatijom Miličić i zamenikom predsednika osečanske Opštine Nenadom Stevanovićem bili su uvaženi gosti: predstavnici Srpske pravoslavne crkve, delegacija iz slovenačke opštine Ormož, gradonačelnici Novog Sada Miloš Vučević i Valjeva Slobodan Gvozdenović, funkcioner SNS-a Zoran Babić, narodni poslanik i predsednik Skupštine opštine Koceljeva Veran Matić, kao i predstavnici nekoliko velikih kompanija i susednih i prijateljskih gradova i opština.

Inače, i ove godine na početku rada Sajma nagrađeni su najveći izvoznici suvih šljiva. To su firma „Agranela” iz Valjeva, koja je prema podacima Privredne komore Srbije u 2015. godini izvezla najveće količine ovog srpskog brenda, odnosno  preduzeće „Jovanović – voće” iz Osečine, kao najznačajniji izvoznik iz ove opštine.

U toku prva dva sajamska dana održano je nekoliko stručnih predavanja iz oblasti voćarstva i turizma, a sve vreme bile su otvorene izložbe poljoprivredne mehanizacije i sadnog materijala na otvorenom prostoru, a muzejska i likovna postavka, kao i izložba narodnih rukotvorina „Zlatne ruke” u zatvorenom. Ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija (rekordnih 201  uzoraka) obavljeno je nekoliko dana ranije…

Scroll To Top