ВЕСТИ:
Почетна / ФЕСТИВАЛ „ПОТАМ – ПОВАМ ПРЕКО ДРИНЕ“
ФЕСТИВАЛ „ПОТАМ – ПОВАМ ПРЕКО ДРИНЕ“

ФЕСТИВАЛ „ПОТАМ – ПОВАМ ПРЕКО ДРИНЕ“

 Народна библиотека Осечина организовала је истоименусмотру два пута: 1994. и 1995. године. Прву смотру отворила је госпођа Славка Недељковић, тадашњи председник Туристичког савеза Србије.
На овим фестивалима учествовали су фолклорни ансамбли, изворне певачке групе, солисти и свирачи на народним инструментима ( фрула, двојнице, гусле…) из Србије( Осечина, Шабац, Лозница, Љубовија, Обреновац, Ваљево) и Републике Српске (Бијељина, Пале, Власеница, Милићи) и Републике  Српске Крајине( Мирковци).
Основни мото смотре је очување и неговање српске традиције, обичаја, песме и игара, као и повезивање и сарадња становништва са обе обале Дрине, не само на културном  већ и на привредном и туристичком плану.
Наведени разлози довели су до обнављања ове смотре 2005. године после десетогодишње паузе. Смотра је одржана 11. јуна, а њен смисао је сажет у стиховима песника Милана Ивановића:

guslarКоме Дрина таласа у души
у срцу му остане довека
ко порука целом покољењу
да не гледа Дрину као међу
која носи коње и јунаке
већ доноси срећу народима
посејаним на обе обале.
На последњој смотри учествовали су: КУД Крушик Пластика из Осечине, КУД Младост из Пецке, КУД Азбуковица из Љубовије, КУД Јадар из Лешнице, КУД Фрула изЛипничког Шора, фолклорна секција Библиотеке у Малом Зворнику, КУД Рудар из Угљевика КУД Свети Сава из Зворника, певачка група Семберија из Бијељине, СКПД Просвјета из Челопека.
Смотру је отворио председник Општине Осечина, професор Милан Симић. Смотру је пратила Дајана Костић, представник Савеза аматера Србије.

ФЕСТИВАЛ 2007. године није одржан, задужена за организацију фестивала в.д. директора Народне библиотеке Светлана Вучичевић

Scroll To Top