ВЕСТИ:
Туризам

Туризам

Поред  пољопривреде, занатске производње и трговине, туризам представља потенцијално веома значајну привредну активност на којој се може засновати развој општине. Туристички развој заснован је на валоризацији природних и културних ресурса којим општина Осечина обилује, као и укључивањем већег броја сеоских домаћинстава у пружање услуга у сеоском туризму

Специфични туристички мотиви Западне Србије и повољан саобраћајни положај општине Осечина (кроз општину пролази државни пут I реда који повезује Осечину са Ваљевом и Републиком Српском) представљају потенцијале за даљи развој туризма Општине, као и развој целог подручја.

На територији општине Осечина постоје предиспозиције за развој разних видова туризма, али су предуслови нарочито повољни за бављење спортским, ловним и културним туризмом.

Спортско-рекреативна понуда општине Осечина темељи се већим  делом  на изграђеним  (спортски центар Осечина), али и природним  реткостима овог подручја као и очуваној природној средини, а у смислу могућности организовања екскурзија, тематских излета (сликарство у природи, фотографисање пејзажа), спортских турнира (фудбал, кошарка, тенис, одбојка,ватерполо) и других активности у природи (бициклизам, paragliding, пешачење, трчање, сакупљање лековитог биља, шумских плодова).

 Природне лепоте, богатство и разноликост овог краја пружају могућности за развој ловства и ловног туризма. На подручју опшине делују два ловачка друштва, у Осечини и Пецкој,  која су својим активностима успела да привуку ловце из иностранства (пре свега из Француске и Италије). Ловиште “Подгорина” припада Подрињско-колубарској ловној области. Као највеће и једино ловиште у општини има потенцијал носиоца развоја ловног туризма. Нарочит потенцијал у развоју ловног туризма представља величина ловишта, с обзиром да се простире на целој територији општине.

 Културни туризам овог краја чини народно градитељство кроз вредне руралне целине, специфичне сакралне објекте и археолошке локалитете.

На територији општине  одређена  културна добра  имају изузетну културну вредност и представљају истинско благо овога краја. То су ,пре свега,  стара црква у Осечини, црква брвнара у Скадру, црква спомен костурница у Пецкој, конак  и окућница Солдатовића у Баставу ,спомен костурница у Осечини,  а као археолошки локалитети означени су Панађуриште у селу Комирић, Шумар у Белотићу…Најпознатије манифестације  културног и забавног карактера на подручју општине Осечина су: Сајам шљива (сваког последњег  викенда у августу) , Такмичење у традиционалним дисциплинама за избор Подгорског харамбаше (  2. август),   Ликовна колонија ( сваког августа) , Помен пилоту Миленку Павловићу у Горњем Црниљеву, Потам-повам и др.

 Последњих година замах добија и сеоски туризам, пре  свега кроз проширење смештајних капацитета, категоризацију објеката као и кроз креирање специфичне понуде и њено промовисање у земљи и окружењу.

 И поред богатих природних и културних ресурса туризам у Осечини тренутно је концентрисан око централне културно- забавне и привредно- туристичке манифестације  Сајам  шљива која се доржава сваког последњег викенда у августу. За три дана сајма кроз Осечину прође нешто више од 20.000  посетилаца , а излагачи су из Србије и из свих бивших република Југославије као и из Аустрије и других земаља. На сајму се окупљају поштоваоци шљиварства и повезаних активности, организују се бројна предавања из области пољопривреде, туризма и предузетништва, концерти, изложбе  и такмичења, величанствен  дефиле , тако да смо за кратко време постали бренд и препознатљиви као престоница, пре свега, суве шљиве.

 www.topodgorina.com

Scroll To Top