ВЕСТИ:
Почетна / Писци из Подгорине
Писци из Подгорине

Писци из Подгорине

ВИДАКОВИЋ, Александар Ч.
Рођен је 1945. године у Београду. Детињство је провео у Осечини. Завршио је Вишу туристичку школу. Живи и ради у Ваљеву.
Пише поезију. Заступљен је у антологијама «Српски песници XX века» (Вршац), «Хиландар – Светогорски храм у српском песништву» (Багдала и Апостроф)
Објавио је 2 књиге песама:
«Храм», 1995.
«Дар», 1999.

ГЛАДОВИЋ, Гордана Т.
Гордана Гладовић, рођена је 1976. године у Ваљеву. Основну школу завршила је у Комирићу (код Осечине), а вишу школу ликовних и примењених уметности у Београду. Од 2001. године ради као наставник ликовне културе у О.Ш: «Браћа Недић» у Осечини.
Пише поезију и слика. Имала је више колективних изложби.
Књигу песама «Одијина клетва» објавила је 1999. године.

zivanГРУЈИЧИЋ, Живан Ј.
Живан Грујичић рођен је 1955. год. у Осечини. Завршио је основну школу. Ради у Народној библиотеци од 1997. год. као радник. Члан је Друштва истраживача у Осечини. Бави се аматерски археологијом. Пише за часопис «Треће око»
Члан је УКС од 1995. године.

До сада је објавио романе:
«Рађ: велики витез великог кнеза», 1990.
«Витези светлости», 1998.
«Љубав и смрт у Будиму», 2004.
Монографије:
«Летопис-културно-уметнички аматеризам у Осечини», 1998.
«Живот и смрт Миленка Павловића пилота пуковника», 2001.
Остала дела:
«Осечински крај у праисторији», 1989.
«Историја осечанског краја», 1994.
«Насеља општине Осечина» (заједно са Србољубом Стаменковићем), 2002.

mladenstdjurЂУРИЧИЋ, Младен Ст.
Младен Ђуричић рођен је 1889. године у Заблаћу, код Шапца. Отац му је из села Братачића, општина Осечина. Основнушколу завршио је у Нкучанима, а нижу гимназију у Шапцу. Касније завршава бродарску школу и од 1909. до 1920. године је бродар, а затим чиновник Речне пловидбе. Учествује у ратовима. На Солоунском фронту је ратни дописник Југословенске дивизије. Две године је био секретар Народне скупштине, а од 1929. до 1941. библиотекар Министарства просвете. Пензионисан је 1946., а умро у Београду 1987. године.
Написао је преко 40 књига: романа, приповедака, песама, антологија, епиграфа итд.
Најпознатије дело јесте рома «Јадар топи брда» (Космос, Београд, 1958.)

Нека од осталих дела:
«Мртва стража»
«Капетан Тисе»
«Девети вал»
«Црвене звезде»
«На таласима»
«Водоземци»
«Мастодинти на Сави и Дунаву»
«Самоубиство незнаног јунака»
«Оскоруше»
«Поцерско село Накучани»
«Епиграми, епитафи, епиграфи»
«Оџаковићи»

НЕДИЋ ВУКАШИН – Вуле
nedicvukasinРођен је у с. Осечини 1937. године, где и данас живи као земљорадник.
Објавио је књигу:
«Песме са села» 2003. године.
У фебруару 2006. гостовао је на првом програму РТС-а у емисији „Жикина шареница“, заједно са својим унуком виолинистом Николом Јанковићем. Вуле је у току емисије прочитао неколико својих песама, а посебно леп утисак на све присутне у студију оставила је песма о нежењама, што се врло лепо уклопило и у сам садржај емисије .

МИЛИЋЕВИЋ ЗЛАТОМИР
milicevicЗлатомир је рођен у селу Коњуша општина Осечина 1933. године. После Другог светског рата одведен је у Дом за незбринуту децу у Драгомирово у Бугарској где је провео годину дана. Затим се враћа у дечије домове у Бањи Ковиљачи и Шапцу. Извесно време живи у Словенији, а затим се настањује у Крупњу, где и данас живи.
Објавио је 5 књига:
«Кључ» (роман), 1997.
«Кључ II (роман), 2002.
«У шаци снова» (песме), 1998.
«Земља у недрима» (песме), 2002.
«Шапат камена» (песме), 2004
НЕДИЋ, Милисав В.
Милисав Недић рођен је 1929. године у Осечини. ту је учио основну школу и столарски занат. Радио је у предузећу «Јадар» у Осечини, затим у београдској фирми «Комграп-Макиш». Од 1986. године је у пензији. Живи у Стублинама код Обреновца. Члан је књижевног клуба «Ђуро Салај» у Београду и Удружења писаца у Обреновцу.
Заједно са Р. Тимотићем објавио је роман «Браћа Недићи и Први српски устанак»

ИВАНОВИЋ, Милан М.
ivanoviciМилан Ивановић рођен је 1948. год. у Г. Црниљеву код Осечине. Електротехничку школу завршио је у Ваљеву. Ради у «Термоелектрани» предузећа «Вискоза» у Лозници.
Пише песме, хаиkу, кратке приче, афоризме и епиграме. Заступљен је у више од 20 зборника поезије: «Рудничка врела» (Г. Милановац), «Шумадијске метафоре» (Младеновац), «Чегарске ватре» (Ниш) итд. Заступљен је у «Зборнику најуспешнијих подрињских песника» и у «Зборнику песама за компоновање».Заједнице књижевних клубова Србије. Један је од оснивача смотре песника «Вукови ластари» у Лозници.
Добитник је многобројних нагарда, између осталих и Златне значке Културно просветне заједнице Србије 1987. год. за допринос песништву. Нa сусретима другарства 1973. год. у Бору осваја прво место у Србији за песму «У котарици ми мајка село донела». Ову песму компоновао је Радомир Петровић, а шабачки хор «66 девојака» на такмичењу у Белгији певајући осваја прво место у Европи. Ова песма била је неколико година и шпица радио емисије «Драговање».
До сада је објавио пет збирки песама:
«Лахор Влашића», 1988.
«Ено лава где жвакава», 2001.
«Гледање у плећку», 2002.
«Топот са Звечана», 2004.
«Између снова и светова», 2005.

МАРИНКОВИЋ ЖИЋА
zicamarkovicЖића Маринковић рођен је 1962. године у Белотићу код Осечине где је завршио основну школу. Средњу школу завршио је у Лозници. Радио је десетак година у угоститељству и трговини, четири године у полицији, а затим се запошљава као музички уредник у једној радо станици у Ваљеву.
Члан је удружења текстописаца Србије.
Објавио је:
«Песме моје младости», 1998.
«Афоризми – жиххизми», 2001.

БРАНКО ЛУКИЋ
Бранко Лукић рођен је 1952. године у Вировитици. Основну школу завршио је у Осечини. гимназију је учио у Ваљеву и Загребу. У Београду је завршио ФДУ. По занимању је драматург. Живи у Ваљеву. Секретар је КПЗ Ваљево.
Објавио је књигу песама за децу «Ако те неко пита…» Књигу је илустровао Иван Митић.

ПАНТЕЛИЋ ТОМИСЛАВ
Рођен је у селу Ставе. Живи у Шапцу где је радио у «Зорки» као дипломирани инжењер и у Техничкој школи као професор. Од 1991. год. је пензионер. Од тада се бави истраживањем порекла становништва и родословима.
Објавио је књиге:
«Село Бастав», 2003.
«Село Шљивова», 2000.
«Село Ставе», 1996.
«Село Врбић», 1998.
«Село Толисавац», 2002.

НИКОЛИЋ ДУШАН
dnikolicРођен је 1934. год. у Осечини где је завршио и основну школу. Гимназију је учио у Београду и Ваљеву. Вишу педагошку школу (физика и математика) завршио је у Београду. Био је управник Дома културе у Ваљеву и наставник у О.Ш. «Сестре Илић». Један је од оснивача КУД «Ж. Ј. Шпанац». Од 1962. године ради као новинар – дописник Радио Београда из Ваљева. Од 1970. године у Радио Београду ради као новинар и уредник у унутрашњо-политичког програма. Пензионер је постао 1994. год.
До сада је објавио трилогију «Снови и јава Подгорца Павла»
«У месечевој утроби», роман за децу, 1973.
«Бела Фока», роман за децу, 1997.
«Искре у магли»
Романе:
«Душа заборављене варошице», 1995.
«Куријаци са Влашића», 2004.
Радио драма «У месечевој утроби»

НИНИЋ, Зоран М.
Зоран Нинић рођен је 1954. године у Осечини где је завршио  и основну школу- Школу ученика у привреди завршио је у Ваљеву. Радио је извесно време у предузећу «Подгорка» у Осечини као машиниста компресорских станица. По напуштању «Подгорке» посветио се пољопривреди.
Био је глумац у културно – уметничком друштву у Осечини, а од шесте године свира хармонику. Пише песме.
Објавио је књигу песама «Почео сам да дишем на шкрге» 2001. године.

ТИМОТИЋ, Радивој С.
Основну школу учио је у Драгијевици и Осечини, средњу економску завршио је у Ваљеву, и Вишу управну у Сарајеву. Радио је у фонду здравственог осигурања у Осечини.
Био је активан члан Друштва истраживача «Петар Јовановић – Комирићанац» у Осечини. У њиховом Зборнику објавио је истраживачки рад «Катанска буна».
Роман «Браћа Недићи и Први српски устанак» објавио је заједно с Милисавом Недићем, 1994. године. Збирка песама «Тихо пред вратима» објављена је 1995. године.

СТЕВАНОВИЋ, Љубинка М.
ljubinkaЉубинка Стевановић рођена је 1950. године у Кривој Реци код Ужица. У Мачкату је завршила основну школу, а гимназију и Вишу педагошку у Ужицу. Ради у О.Ш. «Браћа Недић» у Осечини као наставник српског језика и књижевности.

Збирку песама «Успут ухваћене птице» објавила је 2001. године.

ПЕТРОВИЋ, Иван Р.

petrovicИван Петровић рођен је 1986. године у Ваљеву. Основну школу завршио је у Осечини, а Техничку школу у Ваљеву. Бруцош је на Екетротехничком факултету у Београду.
На Републичком такмичењу из књижевности ученика средњих школа добио је диплому за освојено прво место (Есеј о Данилу Кишу). Бави се књижевном критиком.

Аутор је поговора за роман Животе Филиповића «Стрмногорац».

Scroll To Top