ВЕСТИ:
Почетна / економија / Географске карактеристике
Географске карактеристике

Географске карактеристике

Општина Осечина налази се у западној Србији, на површини од 319 квадратних километара и има укупно 12 571 становника. Подручје Општине се по својим рељефним карактеристикама може поделити на три области и то: брдска коју чини око 60% територије, равничарско-таласасто брдска са око 20% и брдско-планинска са око 20% територије. Надморска висина се креће у распону од 189 до 971 метра.

Општина се простире дуж леве и десне стране државног пута I реда Ваљево – Лозница и железничке пруге (у изградњи) на истој релацији, односно лево и десно од обала горњег и средњег тока Јадра Са севера Осечина се граничи са општином Коцељева, на истоку са општином Ваљево, јужним делом са општином Љубовија, а са западне стране са општинама Крупањ.

Центар и седиште општине je градић Осечина који се налази на 32. километру северозападно од Ваљева према Лозници, односно на 130. километру југозападно од Београда ка североисточном делу Републике Српске, односно БиХ, на надморској висини од 210 метара.

Географске координате су: 44 о22’30” СГШ, 19o36‘47” ИГД

Општина Осечина је удаљена приближно 65 км од Ибарске магистрале, 35 км од пруге Београд- Бар те око 100 км од аеродрома Никола Тесла.

Од граничног прелаза Трбушница-Шепак , удаљенoст је око 45 км , а од прелаза Љубовија приближно 42 км.

Scroll To Top