ВЕСТИ:
Почетна / Фудбалски клубови у Осечини
Фудбалски клубови у Осечини

Фудбалски клубови у Осечини

ИСТОРИЈА ФУДБАЛА У ОСЕЧИНИ КАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО?

У периоду од 1937-1941. фудбал су играла само деца лоптом – крпењачом, коју су сами правили.Унутрашњост лопте била је фруда (отпадак од кројења шајка) а спољашност зашивени џемпер. У то време утакмице су организоване између Горње и Доње мале (Варошица Осечина је била подељена у две мале).

За Доњу малу су играли браћа Зељић, Жика (касније наставник у Пецкој), Мића (возач у „Стрели“), док су за Горњу малу играли Диша Пантић, Миле Радојичић – Пунар, Драги Јанчић и др.

fudbal-osecina-1

Први кожни фудбал у Осечину донео је Јуре Тачигин, син Аце Руса 1938. године. Тада су се утакмице играле у Црквеном потоку, на плацу иза Чеде геометра, и у Симића њиви. За време рата, фудбал се играо неколико пута годишње за време вашара.

Преласком среза из Ваљевске Каменице у Осечину и доласком службеника који су играли фудбал,формира се фудбалско друштво под именом Тића Миловановић. У том периоду игране су само пријатељске утакмице и то са Пецком, Крупњем, Лозницом, Б. Ковиљачом, Коцељевом итд.

Игралиште је било у Прокића њиви иза садашње бензиске пумпе. Прва утакмица о којој имамо писани траг одиграна је 21.о6. 1948. против Ф.Д. Стеван Вукосављевић из Ваљева, која је завршена победом Ваљеваца од 4:2. Тада су за Осечину играли: Јова Самокресовић „Џема“, Раша Љубичић, Пера Станковић, Слободан Ћесаревић, Света Јокић, Слоба Станисављевић, Чикић, Цури, Вукоман, Фејзула, Суља итд.

Од тада до данас, клуб је више пута мењао име ЈАДАР, ПОДГОРИНА, ПОДГОРКА, МЛАДОСТ да би садашње име ОФК ОСЕЧИНА добио 1995. године.

ФУДБАЛСКИ КУЛУБ „РИБНИКАР“ – ПЕЦКА

milan-i-brana

Најстарији фудбалски клуб је „Рибникар“ из Пецке основан 1925. године.

ФУДБАЛСКИ КУЛУБ „МИЛЕНКО ПАВЛОВИЋ“ – ГОРЊЕ ЦРНИЉЕВО

ФУДБАЛСКИ КУЛУБ „ЗАДРУГАР“ – ЛОПАТАЊ

Scroll To Top