ВЕСТИ:
Почетна / ВЕЛИМИР ВЕЉА САВАТИЋ

ВЕЛИМИР ВЕЉА САВАТИЋ

Велимир Веља Саватић рођен је 1943. године у Београду. По професији је фото-репортер. У информативном програму ТВ Београд радио је 36 година.
Члан је фото клуба ПМФ-а од 1961. године, а од 2005. године клуба „Арт Натура Арт“. Носилац звања КМФ (кандидат мајстора фотографије) Фото савеза Србије од 1998.
Излагао је на преко 150 домаћих и међународних колективних изложби фотографија и дијапозитива. Награђиван је 54 пута. Одржао је 5 самосталних изложби са 260 уникатних фотографија, од којих му је најдража изложба о Подгорини и Рађевини, сачињена од 128 црно-белих фотографија, постављена 1998. у Београду. Ова изложба „Осечински мотиви“ је шеста самостална изложба, чини је 46 фотографија из родног краја ауторовог оца.
velja-savaticОд 1997. године, 5 година у низу, био је на листи 10 најактивнијих излагача у ФСЈ.
Као професионалац, ауторски реализује фотографске пројекте у више области, а посебно из музичког живота Београда. 43 године је фотографски хроничар делатности Музичке омладине Србије и 37 међународних такмичења. Од 1994. године прати БЕМУС и друге концерте класичне музике: Београдска филхармонија, Великани музичке сцене – Музички центар Коларца. За већи део ових манифестација реализује изложбе, плакате и остале садржаје фотографског маркетинга.
Фотографисао је све премијерне представе Врањског позоришта (од 1970. до 1990. године), као и позоришта Дадов из Београда, 20 година уназад и до ових дана.
Аутор је фотографија у књизи „Ромска енклава Орловско насеље“ (прва награда у области урбанистичке делатности за 1997.), затим у књизи редитеља Моме Мартиновића „Режија програма уживо“ (награда РТС-а), у књизи „30 година БЕМУС-а“ академика Дејана Деспића, монографији Маја Ђуровића „Моntenegro“ 1994., књизи новинара Божидара Вељковића „Дамари природе“ 2007. итд.
Фотографски опрема каталоге из области привреде и каталоге ликовних уметника и извођача класичне музике. Погледајте галерију слика Веље Саватића

Scroll To Top