ВЕСТИ:
Почетна / вести / BLIŽI SE 19. SAJAM ŠLJIVA U OSEČINI
BLIŽI SE 19. SAJAM ŠLJIVA U OSEČINI

BLIŽI SE 19. SAJAM ŠLJIVA U OSEČINI

Tradicionalna manifestacija „Sajam šljiva“ u Osečini ove godine održava se od 30. avgusta do 01. septembra.

Predsajamske aktivnosti počinju 29. avgusta u 19.00 h, svečanim otvaranjem izložbe „Maske i maskiranje u običajnoj praksi-tradicionalni i obnovljeni oblici“ Gordane Pajić, Natalije Marković i Jelene Nikolić Lekić u Galeriji NBOS. Nakon toga u 20.00 h sledi potpaljivanje sušare za šljive uz nastupe kulturno umetničkih društava. Kao i prethodnih godina u četvrtak u 20.30h uslediće veče narodne muzike uz Žoju Simića i prijatelje iz Osečine.

U petak, 30. avgusta u 10.30 h pripremljen je program dobrodošlice učesnicima izložbe „Zlatne ruke“ -Vešte ruke – čuvarke tradicije.
U 13.00 h devetnaesti Sajam šljiva u Osečini svečano će otvoriti premijer Republike Srbije Miloš Vučević. Takođe, u toku svečanog otvaranja predsednik opštine Osečina Nikola Tomić uručiće nagrade za najveće izvoznike suve šljive iz Srbije i Podgorine za 2023. godinu.

Od 17:30 h na malim terenima Sportskog centra organizovaće se Veče za decu-dečji maskenbal uz klovnove i mađioničare. Koncert Aleksandre Mladenović planiran je u 21.00 h a prethodiće joj nastup DJ Hoffmana.

U subotu 31. avgusta u 10.00 h održaće se Šahovski turnir u OVC „Braća Nedić“ Osečina, a u 11.00 h u biblioteci takmičenje zdravičara. Predstavljanje Javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške za razvoj preduzetništva žena na selu u 2024. godini planiran je u 15.00 h u sali biblioteke.

U 18:00 h sa autobuske stanice krenuće svečani defile a nakon toga u 18.30 h na terenu za male sportove održaće se kulturno-umetnički program. „Čuvar praga, rizničar zemlje, podvižnik vere“ naziv je ovogodišnjeg kulturno umetničkog programa koji će biti izveden nakon svečanog defilea a koji je ujedno i njegov pečat. Posvećen je seljaku, srpskom domaćinu, čoveku koji radi sa zemljom čije prisluživanje je Gospod učinio tajanstvenim a u svetu i savremenom društvu postaje nevidljiv.
Muzika, igra i poezija konceptualno sabrana oko čoveka kojem je Bog poverio zemlju i plodove, dočaraće njegovu ljubav prema zemlji ali i veri, precima, otadžbini i slobodi. Britkim rečima Desanke Maksimović, Veljka Petrovića, Dobrice Erića i Gorana Vitića u savremenoj današnjici koja je neretko i zbunjujuća imaćemo priliku da se podsetimo mnogih vrednosti koje su nam poverene ali i da se upravimo prema njima. Kraljica šljive za 2023. bila je Sanja Nikolić, dok je ovogodišnju titulu kraljice ponela Jefimija Kostić.

Nakon kulturnog programa u 21.00 h koncert će održati Amadeus bend.

U nedelju, 01. septembra u 11.00 h, u restoranu Sportskog centra Osečina, Zoran Sević održaće stručno predavanje „Pčelarenje bez roja na grani“ a u isto vreme u sali biblioteke planirana je radionica izrade preparata od lekovitog bilja pod nazivom „Vile biljarice moje drugarice“, stručno vođenje – Dragica Janković, praktičarka bahovih kapi i narodna travarka.

U 15.00 h na bazenima Sportskog centra dodeliće se nagrade za najlepši šljivik, najbolje ocenjena jaka alkoholna pića, pekmez, dzem, slatko od šljiva, šljivani kolač-šljivko i najlepši štand.
Sajamska hala sa privrednim i poljoprivrednim štandovima radiće u petak i subotu od 10.00-19:30h, u nedelju od 10.00 do 15.00h.

Takođe, posetioci mogu posetiti izložbu sadnog materijala, dobrodošlicu kod lampeka, degustirati rakiju, pekmez i suve šljive pripremane na tradicionalni podgorski način. Na platou Narodne biblioteke Osečina nalaziće se Trg starih zanata i prodajna izložba „Zlatne ruke“ sva tri dana Sajma.

Rivera info

Scroll To Top