ВЕСТИ:
Почетна / вести / На Илиндан изабран „Харамбаша Подгорине“ у Братачићу
На Илиндан изабран „Харамбаша Подгорине“ у Братачићу

На Илиндан изабран „Харамбаша Подгорине“ у Братачићу

МанифестацијаИзбор за харамбашу Подгоринеодржана је 2. августа, на верски празник посвећен Св. ИлијијиИлиндан, осми пут у селу Братачић. Харамбаша Подгорине за 2018. годину је Живомир Павић са највише бодова из вишебоја у пласману, а друго место су поделила двојица такмичара са истим бројем бодова, Душан Цупаћ и Срђан Тешић.

Председник Општине Осечина Драган Алексић је у поздравном говору приликом отварања манифестације подсетио на значај неговања традиције и њено место у напретку Осечине и околине.

dav

– Моји сарадници и ја се нећемо надметати у овим витешким старим дисциплинама, али су наше борбе за напредак Осечине на другом мегдану. Ми желимо да сваки житељ Подгорине живи боље и квалитетније, а за то треба много труда и рада. У Осечини се гради, обновљена је школа, путеви се обнављају и праве нови као највеће инвестиције у овом крају и на њих смо чекали деценијама. Нема напретка без добрих путева и сређене инфраструктуре. Истакао бих као тренутно најзначајнију инвестицију изградњу регионалног пута од Осечине до Пецке. Захваљујући нашем председнику Александру Вучићу, који нам је указао изузетну част и посетио нас прошле године, као и Влади Републике Србије, успели смо да привучемо и друге инвестиције преко Канцеларије за јавна улагања. Предстоји нам највећа привредна манифестација Подгорине, 13. по реду Сајам шљива и већ годинама овом манифестацијом се трудимо да прескочимо задати циљ, па не чуди што је из године у годину сајамска манифестација све боља и посећенија, а све због блага нашег краја шљива и људи који је производе. Нека од 23. августа Осечина буде центар Србије јер имамо шта да прикажемо и понудимо свим посетиоцима било из привреде, пољопривреде, али и туризма јер не треба да се стидимо лепота Подгорине. Лепота Подгорине је и неговању традиције па смо данас овде по осми пут у надметању за харамбашу Подгорине. Пуно среће учесницима у надметању и нека најбољи победи – рекао је први човек Осечине Драган Алексић.

Манифестација се одржава уз подсећање и сећање на 1806. годину када је у селу Братачић одржана једна од већих битака Првог српског устанка, која је значајна за ове крајеве и даљи ток устанка.

Манифестација која заокружује леп спој историје, традиције, али и забаве окупила је пар стотина мештана који су уживали бодрећи све љубитеље надметања у вишебоју који се одвијао у више дисциплина и вештина. Туристичка организацијаПодгоринаОсечина побринула се да програм буде богат и разноврстан, па су осим надметања посетиоци уживали у музичком програму који су извели изворни оркестри и културно-уметничка друштва.

Scroll To Top