ВЕСТИ:
Почетна / вести / Počinje 13. „Sajam šljiva“
Počinje 13. „Sajam šljiva“

Počinje 13. „Sajam šljiva“

Prvi čovek opštine Osečina, Dragan Aleksić na početku 13. sajamske manifestacije ističe još jednom da je šljiva sa sigurnošću najvažniji proizvod u Podgorini.

– Imamo preko milion stabala šljive u našoj opštini. Ima možda većih proizvođača u Kuršumliji, ali ono što je karakteristično i što treba istaći jeste da čak polovina suve šljive koju Srbija izveze, nastaje i rađa upravo ovde u Osečini. Zato mi volimo da kažemo da je Osečina prestonica suve šljive. Mi sve pokušavamo da tokom sajamskih dana Osečina bude prestonica i Srbije jer imamo i izlagače i goste iz čitavog regiona. Šljiva je povod da predstvaimo i sve šta inače nastaje u ovom kraju što opština ima, a svakako je vredno. Ujedno je ovo prilika da skrenemo pažnju na sebe i potrudimo se da dobijemo ono što nam još nedostaje da Osečina i okolina napreduju, da unapredimo proizvodnju i popravimo kvalitet života u našoj opštini – rekao je predsednik Osečine, Dragan Aleksić, kome je jedan od ciljeva svakako širenje proizvodnje od šljive kao sirovine, pa bi u narednom periodu voleo da zaživi ozbiljna proizvodnja alkoholnih pića i konditorskih proizvoda, pa bi opštini i uzgajivačima, trebali proizvođači koji se bave finaliziranjem proizvoda od šljiva kako ne bi sušenje bio jedini oblik prerade sirove šljive, a to je i put do pravljenja brenda ovog kraja. Aleksić je istakao da je na poboljšanju kvaliteta života značajna izgradnja puteva jer je ulaganje u infrastrukturu ulaganje u poljoprivredu.

 Na sajmu se pored proizvođača, brojnih turista nađu i gosti i privredne delegacije iz zemalja iz okruženja, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, BiH, a ove godine će nam prisustvom ukazati i čast ambasador Kipra.

Organizacioni savet ovogodišnjeg Sajma je pripremio bogat i raznovrstan program koji će za svačiji ukus imati nešto u ponudi. Osim kulturno-umetničkih programa, tu su i muzički koncerti, ali i stručna predavanja. Za najmlađe je organizovan maskenbal u petak od 18 sati, a svečani sajamski defile tradicionalno se održava drugog dana, u subotu od 17.30 sati. Dodela nagrada najboljim učesnicima i zatvaranje Sajma biće u nedelju od 15 časova.

Program Sajma šljiva 2018.

Scroll To Top