ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / ДАН ОПШТИНЕ И ШКОЛЕ – 16. АПРИЛ
ДАН ОПШТИНЕ И ШКОЛЕ – 16. АПРИЛ

ДАН ОПШТИНЕ И ШКОЛЕ – 16. АПРИЛ

Делегације општине, Основне школе „Браћа Недић” и Народне библиотеке Осечина (заједно са Музејским одељењем и Културним клубом), у присуству гостију и не баш великог броја грађана, полагањем венаца на споменик Димитрију и Глигорију Недић на градском тргу започели су овогодишње обележавање 16. априла – Дана општине и школе, који се прослављају на годишњицу боја на Чокешини у Првом српском устанку (1804.године).

Централни део прославе Дана општине реализован је у парохијском дому цркве у Осечини, где је приређен прогодан програм, у оквиру кога је изражено дужно поштовање према славним прецима и њиховом јуначком делу.

У поздравом говору Ненад Стевановић, председник Општине, рекао је:

-Традиционално, Дан општине је добар повод за подсећање на најважније активности између две свечаности. На жалост, код нас је тај период обележен катастрофалним елементарним непогодама које су нас задесиле у мају прошле године. Клизишта и поплаве оставили су неколико породица без крова над главом, преко 100 кућа је оштећено, а бујица је носила у неповрат имовину и стоку, откидала делове њива, рушила мостове, наносила штету пољопривреди, саобраћајним комуникацијама, електричној мрежи – подсетио је на немиле лањске дане Ненад Стевановић.

Захваљујући помоћи од државе, затим бројних донатора, људи и колективи добре воље, као и огромном залагању локалне самоуправе, додао је он, значајан део последица у међувремену је ублажен, живот бар донекле  нормализован, али све ране још нису зацељене.

-Куће које су порушене углавном су обновљене, а оштећени стамбени објекти санирани и опремљени из донација. Рађено је и на инфраструктурним објектима, мада је потребно још доста средстава и времена да се све саобраћајнице и мостови доведу у ред и да се сва инфраструктура, а пре свега пољопривредно земљиште, заштити од евентуалних нових налета стихије – рекао је Стевановић, нагласивши да је у Осечини подигут одбрамбени насип на Јадру, очишћено речно корито и приобаље у једном делу, настављена регулација  Ловачке и Остружањка код ушћа у Јадар, као и неких мањих водотока.

Још је додао је и то да је неколико мостова и оштећених деоница широм општине враћено је у своју основну функцију, док се за „кроћење” реке Пецке и Јадра у Комирићу увелико траже најбоља решења са надлежним републичким институцијама…

Најистакнутијим појединцима и колективима, овом приликом, уручена су највећа општинска признања за 2014. годину. Лауреати Награде општине Осечина су: у области стваралаштва ученика и студената – Михајло Андрић из Драгодола, студент Пољопривредног факултета у Београду и Сузана Симић, мастер и професор српског језика и књижевности и полазник докторских студија на Филозофском факултету у Новом Саду; у области васпитног рада и образовања – ОШ „Браћа Недић”, која слави 165 година рада; посебну награду за допринос у афирмацији општине и животно дело постухмно је добио Живан Грујичић, писац и истраживач из Осечине, а признање је примила његова супруга Гордана.

У културно-уметничком програму одржан је концертом квартета МИСС из Ваљева, у саставу: Сузана Радовановић – Перић (прва виолина), Снежана Стевановић (друга виолина), Верица Јаковљевић (виола) и Ирина Васиљевић – Дамљановић. Овај гудачки квартет  извео је композицију „Дивертименто” од Моцарта и колаж српских песама.

Део прославе била је и изложба „Дринска дивизија – од оснивања до 1918. године” аутора Горана Вилића, коју је у осечанској Галерији у организацији Одељења Народног музеја Ваљево поставио Музеј Јадра из Лознице.

И школа прослављала

Прослављен је и Дан школе у Осечини, која се први пут помиње у делу Јоакима Вујића „Путешествије по Србији” из давне 1850. године.

-За свој 165. рођендан можемо да се похвалимо генерацијама ђака које је школа за све ове године изнедрила, затим бројним угледним просветним радницима члановима овог колектива, онда солидном оценом коју смо јесенас  добили од екстерне републичке контроле, па данашњом Наградом општине, као и новим одличним резултатима ученика у савладавању школског градива, ваннаставним активностима и такмичењима – рекао је пред бројним гостима Зоран Петровић, директор ОШ „Браћа Недић” на Свечаној академији у биоскопској сали.Том приликом он је посебно похвалио најновији ђачки успех, односно подвиг „малог матуранта”  Душана Тешановића, који је, за сада, изборио пласман на републичка такмичења из три предмета.

Изложба „Дринска дивизија – од оснивања до 1918. године”

У оквиру програма обележавања дана општине Осечина, Музеј Осечина (одељење Народног музеја Ваљево) организовао је изложбу под називом „Дринска дивизија-од оснивања до 1918. Године” аутора Горана Вилића из Музеја Јадра из Лознице.

Уваженим гостима су се обратили Светозар Гачић, руководилац Музејејског одељења, затим Зоран Тошић, управник Музеја Јадра, као и аутор изложбе Вилић. Они су истакли важност Дринске дивизије током целог њеног постојања, а посебно у Првом светском рату, када је изнела највећи терет.

Направљена је и паралела између јунаштва Подгораца у боју на Чокешини са храброшћу и истрајношћу њихових потомака, који су се такође једнако јуначки борили у оквиру Дринске дивизије.

Гости су истакли да су веома почаствовани што су баш они у програму обележавања дана општине Осечина, и истакли задовољство због добре сарадње са музејом у Осечини. Као симболичан поклон поводом Дана општине, управник Тошић је председнику општине Осечина Ненаду Стевановићу поклонио књигу „Јадар и околина у Првом светском рату”.

Scroll To Top