ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ И ОСНОВНЕ ШКОЛЕ: Награђена хуманост
ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ И ОСНОВНЕ ШКОЛЕ: Награђена хуманост

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОПШТИНЕ И ОСНОВНЕ ШКОЛЕ: Награђена хуманост

Специјалне општинске награде у области хуманости за 2016. годину, на свечаности поводом Дана  општине Осечина, уручене су тројици добровољних  давалаца крви. То су: Владан Грујичић (60 година) из Комирића, који је до сада 105 пута дао крв и у два мандата био на челу друштва добровољних давалаца, затим Слободан Лукић (63) из Осечине, 106 пута давалац и у два мандата председник Црвеног крста Осечине, као и Злате Јовановски (64), такође из Осечине, који је 105 пута дао најдрагоценију течност.

Дипломе и новчане награде лауреатима предали су Ненад Стевановић, председник Општине и Златија Миличић, председница локалног парламента. Честитајући награђенима, а уједно поздрављајући госте на  пригодном програму у парохијском дому, председник Стевановић је подсетио на учинак локалне власти у периоду између два општинска празника:

-Почећу од информације да је прекинута неизвесност око „Крушик Пластике”, једног од наших најзначајнијих привредних субјеката. Најзад су се стекли услове да ова компанија чврсто стане на ноге и настави да ради као државно предузеће. Захвалност за повољан расплет дугујемо надлежним органима Владе Републике Србије, а  честитке за уложене напоре и истрајност заслужили су менаџмент и запослени. Своју улогу у свему томе имала је и локална самоуправа. Стално смо били у контакту са државним институцијама на једној, а уз раднике и руководство предузећа на другој страни, све док није пронађено најбоље могуће решења – рекао је Стевановић.

Он је даље говорио о ревитализација државног пута Ваљево – Лозница, затим замени водоводних цеви (полиетиленске уместо азбестних), коју је финансирао UNDP (донација јапанске Амбасаде), онда постављању канализације углавном из сопствених средстава, као и комплетном асфалтирању деонице државног пута кроз општинску територију које следи.  За похвалу је и регулације Јадра у дужини од 1,5 километра (финансирала италијанска Амбасада), израда две преградне бране ради заштите од евентуалних нових поплавних таласа, настављено је уређивање путева и улица, а пажња је посвећена и доношењу важних докумената као што су стратегије руралног развоја и аграра, односно спорта. Пољопривредницима се кроз разне подстицајне мере пружа прилика да унапреде своја газдинства. Одржан је још један успешан, 10. по реду, Сајам шљива и обезбеђено несметано функционисање свих институција. Општина је у 2016. годину ушла без дугова и кредита, са свим плаћеним рачунима, али и значајним средствима на рачуну за нове инвестиције …

-Преко Канцеларије за јавна улагања (раније Канцеларија за обнову) следе значајне инвестиције. У току су тендери за изградњу три нова моста, чија је вредност 115 милиона динара, затим за радове на три најкритичније деонице на реци Пецкој, у вредности од  око 40 милиона динара. Улажемо и у образовање. После реконструкције школе у Комирићу, обновљена столарија у Осечини, ових дана почеће потпуно уређење школе у Пецкој, а вредност радова је 70 милиона динара. Финансира их Министарство просвете са нашим малим учешћем – истакао је председник Општине.

Фотографија: ОВОГОДИШЊИ ЛАУРЕАТИ – Владан Грујичић, Злате Јовановски и Слободан Лукић (фото: Д.С.)

Свечано на више места

Свечано обележавање Дана општине и школе почелo је полагањем венаца локалне самоуправе и школе на споменик браћи Недић на градском тргу. После тога, у Галерији је отворена изложба радова насталих у ликовној колонији у Јаловику. Празнични програм у парохијском дому увеличале су мини концертом Тијана Станојевић (клавир) и Невена Николић (флаута), дует професорица из ваљевске Музичке школе „Живорад Грбић”.

Славила и школа

У препуној сали Дома културе поводом Дана Основне школе „Браћа Недић” и њеног 166. рођендана одржана је Свечана академија, коју су припремили и реализовали наставници и ученици ове образовне установе. Школски празник обележен је и традиционалним дружењем некадашњих и садашњих просветних радника и ђака у просторијама школе.

Scroll To Top