VESTI:
Početna / vesti / kultura / KNJIŽEVNO VEČE: Gostovala autorka najčitanijeg romana u prošloj godini
KNJIŽEVNO VEČE: Gostovala autorka najčitanijeg romana u prošloj godini

KNJIŽEVNO VEČE: Gostovala autorka najčitanijeg romana u prošloj godini

Violeta Jović, autorka romana „Druga”, koji je u 2013. godini bio najčitanije delo u rangu književnosti u pozajmnom odeljenju Narodne bibloteke, gostovala je u Osečini. U uvodnom delu zanimljivog književnog druženja Ana Ivković direktor NBO, predstavila je lik i delo ove spisateljice. Zatim je podsetila i na sadržaj najčitanijeg romana prošlogodišnjeg romana u ovoj sredini.

-Roman „Druga” objavljen je 2011. godine. Po jeziku kojim je pisan ne može na prvi pogled svrstati u ediciju romana na jeziku zavičaja. Ono što ga svrstava jeste fakat sudbinske veze sa korenima, veze koja junakinju knjige vezuje mnogo jače nego što bilo ko može i pretpostaviti. Tu vezu ne uspeva da prekine ni njen trud, inteligencija, upornost… Njeno rođenje određuje joj sudbinu, ali ona ostaje na nogama i pored svih udaraca koje joj život zadaje. Zdrav razum i ispravna životna logika izvode je na put po kome može koračati uzdignute glave, ostavši pritom čvrsto na zemlji. Teško je biti druga u životu drugih ljudi, a još teže u takvim okolnostima uspeti da budeš prva u svom životu. Borba Vere za glavnu ulogu u svom životnom filmu ima žrtava, ali se završava nalaženjem zasluženog ličnog i porodičnog mira, što, na kraju, i jesu najveće životne vrednosti – rekla je Ana Ivković.

Nakon podsećanja, usledio je razgovor sa autorkom, koji je bio bogat i pun optimizma. Ovom prilikom ljubitelji književnosti imali su priliku da čuju nekoliko dijaloga i stihove na jeziku zavičaja znamenite gošće, odnosno na svrljiško-zaplanjskom dijalektu. Književni susret je trajao preko sat i po vremena, a svojim zapažanjima i pitanjima druženje su obogatili i brojni posetioci.

 

Scroll To Top