ВЕСТИ:
Почетна / вести / пољопривреда / АГРАРНИ ФОНД ОПШТИНЕ: На здраве ноге и одрживе темеље
АГРАРНИ ФОНД ОПШТИНЕ: На здраве ноге и одрживе темеље

АГРАРНИ ФОНД ОПШТИНЕ: На здраве ноге и одрживе темеље

У оквиру започете кампање у правцу стварања услова за функционисање општинског Фонда за развој аграра у пуном капацитету, а на основу сопствених визија и искустава других, представници локалне самоуправе Осечина посетили су град Пожаревац. Заменик председника Општине Милан Симић и Миодраг Станишић, координатор Канцеларије за локални економски развој, том приликом разговарали су са сарадницима пожаревачке Пољопривредне службе о законским решењима и начину функционисања њиховог Фонда, односно о програмским начелима, добрим и лошим досадашњим искуствима.

Фонд за развој аграра града Пожаревца, који постоји већ неколико година, оправдао је своје постојање, констатовано је том приликом. Преко њега до сада су обезбеђена и пласирана значајна средства за унапређење пољопривредне производње. У почетку, средства су била скромна, а како се повећавало интересовање тако је и растао Фонд, који је у 2013. години достигао завидан износ од 55 милиона динара.

– Осечина је намерна да своју аграрну политику постави на здраве ноге и одрживе темеље. У том циљу решени смо да општински аграрни фонд почне да функционишу у већем капацитету него до сада и то је био разлог да у протеклом периоду прикупљамо искуства других градова и општина у овој области. Нарочиту пажњу посветили смо проблемима коју могу да се јаве у пракси. Искуство пријатеља и колега из Пожаревца нам је јако корисно и њихове савете ћемо свакако прихватити када поступак доделе средстава преко овог Фонда крене у процедуру – каже Милан Симић.

Миодраг Станишић додаје:

– Наша општина свесна је својих компаративних предности, које нас стављају у повољнији положај у односу на многе друге локалне заједнице. Са изванредним климатским условима погодним пре свега за воће опредељени смо да овај, али и остале видове пољопривредне производње, максимално стимулишемо. Из тог разлога, Фонд ће ове године са неком пословном банком субвенционисати камату на краткорочне кредите у износу од 100 одсто, чиме ће они постати убедљиво најповољнији који се могу наћи на тржишту.

Scroll To Top