ВЕСТИ:
Почетна / вести / култура / КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ: Гостовала ауторка најчитанијег романа у прошлој години
КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ: Гостовала ауторка најчитанијег романа у прошлој години

КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ: Гостовала ауторка најчитанијег романа у прошлој години

Виолета Јовић, ауторка романа „Друга”, који је у 2013. години био најчитаније дело у рангу књижевности у позајмном одељењу Народне библотеке, гостовала је у Осечини. У уводном делу занимљивог књижевног дружења Ана Ивковић директор НБО, представила је лик и дело ове списатељице. Затим је подсетила и на садржај најчитанијег романа прошлогодишњег романа у овој средини.

-Роман „Друга” објављен је 2011. године. По језику којим је писан не може на први поглед сврстати у едицију романа на језику завичаја. Оно што га сврстава јесте факат судбинске везе са коренима, везе која јунакињу књиге везује много јаче него што било ко може и претпоставити. Ту везу не успева да прекине ни њен труд, интелигенција, упорност… Њено рођење одређује јој судбину, али она остаје на ногама и поред свих удараца које јој живот задаје. Здрав разум и исправна животна логика изводе је на пут по коме може корачати уздигнуте главе, оставши притом чврсто на земљи. Тешко је бити друга у животу других људи, а још теже у таквим околностима успети да будеш прва у свом животу. Борба Вере за главну улогу у свом животном филму има жртава, али се завршава налажењем заслуженог личног и породичног мира, што, на крају, и јесу највеће животне вредности – рекла је Ана Ивковић.

Након подсећања, уследио је разговор са ауторком, који је био богат и пун оптимизма. Овом приликом љубитељи књижевности имали су прилику да чују неколико дијалога и стихове на језику завичаја знамените гошће, односно на сврљишко-заплањском дијалекту. Књижевни сусрет је трајао преко сат и по времена, а својим запажањима и питањима дружење су обогатили и бројни посетиоци.

 

Scroll To Top