ВЕСТИ:
Почетна / вести / пољопривреда / Ове године 9,3 милиона динара из буџета
Ове године 9,3 милиона динара из буџета

Ове године 9,3 милиона динара из буџета

На име улагања за развој пољопривреде на својој територији локална самоуправа Осечине је буџетом за 2016. годину предвидела за овдашње прилике и у односу на раније сезоне рекордан износ од 9,3 милиона динара. То је чак за 50 одсто више него прошле године. Општина на тај начин показује да има за циљ да кроз ангажовање буџетских средстава што више унапреди комплетан аграр на овом подручју.

dusan

Душан Вучићевић

Средства која се издвајају из буџета, по речима Душана Вучићевића, помоћника за пољопривреду председника Општине Ненада Стевановића, биће подељена у неколико група, како би општинска подршка била доступна што већем броју пољопривредника.

-У плану је пружање финасијске помоћи газдинствима за набавку пољопривредне механизације, затим квалитетних приплодних грла јагњади и јаради, онда пчелињих друштава и опреме за пчеларство, као и за подизање нових или обнављање постојећих засада воћа и то путем субвенционисање у износу од 30 до 50 одсто од вредности инвестиције – каже Вучићевић.

Он даље истиче да у предвиђене буџетске подстицаје за ову годину спадају и регреси за премије осигурања усева, рода, вишегодишњих засада, расадника и сточног фонда, где се субвенционише 30 одсто од укупне вредности полисе и суфинансирају камате за пољопривредне кредите у износу до 99 одсто од укупних средстава.

-Поред тога, Општина ће финасирати и унапређење и обуку прозвођача, односно стручно оспособљавање  пољопривредника, односно едукацију, као и организовање посета сајмовима и студијска путовања. Нова овогодишња мера је почетна помоћ младима који су остали у селу и то у виду бесповратних средстава за покретање пословања, као за успешнији развој малих пољопривредних газдинстава – додаје Вучићевић.

Д. Савић

Scroll To Top