VESTI:
Početna / vesti / poljoprivreda / Kontrola popisa poljoprivrede: Realna slika agrara
Kontrola popisa poljoprivrede: Realna slika agrara

Kontrola popisa poljoprivrede: Realna slika agrara

Predstavnici Republičkog zavoda za statistiku, na čelu sa direktorom Draganom Vukmirovićem, po metodi slučajnog uzorka, obavili su prošlog četvrtka uobičajenu kontrolu obavljenog popisa poljoprivrede. Provera za Kolubarski okrug izvršena na teritoriji opštine Osečina i to u selima Konjuša i Dragijevica, a konstatovano je da se došlo do prilično realne slika stanja u agraru na ovom području.

– Uverili smo se da rezultati koji su dobijeni popisom odgovaraju stvarnosti. Drago bi mi bilo da je i u svim drugim opštinama na ovakav način ozbiljno i odgovorno sproveden ovaj važan društveni zadatak, koji je istorijski jer je obavljen posle višegodišnje pauze i koji određuje buduće kvote Srbije u Evropskoj uniji, s obzirom da će podaci sa popisa uticati na visinu sredstava iz predpristupnih fondova namenjenih za našu zemlju – izjavio je Vukmirović.

Govoreći o ukupnim rezultatima najnovijeg poljoprivrednog popisa on je rekao da po njima prosečno srpsko domaćinstvo raspolaže sa 4,5 hektara zemlje, poseduje jednu kravu, tri ovce, četiri svinje, 27 komada živine, jednu košnicu i traktor. Istakao je da je popis obavezan za sve članice i države kandidate za EU, kako bi se došlo do relevantnih i uporedivih podataka, kao i to da će dobijeni podaci biti od velike koristi.

U razgovoru sa predstavnicima lokalne samouprave, koja je dobila pohvale za uspešno sproveden popis, naglašeni su i negativni odjeci popisa na republičkom nivou, a oni se odnose, pre svega, na pokazatelje da postoje velike površine na kojima se ništa ne proizvodi, kao i na usitnjenost poljoprivrednih domaćinstava koja, u većini slučajeva, čine poljoprivredna gazdinstva. U opštini Osečina i značajnom delu Kolubarskog okruga, ali i Srbije, poljoprivredna proizvodnja odvija se na velikim nadmorskim visinama, u otežanim uslovima za moderniji rad, tako da se i efekti manji.

 

Fotografija: Dragan Vukmirović sa Milanom Uroševićem, načelnikom Opštinske uprave i Brankom Josipovićem, direktorom filijale Zavoda u Valjevu

 

Scroll To Top