VESTI:
Početna / vesti / reportaže / Crkva na Simića brdu u Gunjacima
Crkva na Simića brdu u Gunjacima

Crkva na Simića brdu u Gunjacima

Episkop valjevski G. Milutin sa eparhijskim sveštenstvom i sveštenomonaštvom obavio je osvećenje je novopodignutog hrama u Gunjacima, koji je posvećen zaštitnici Svetoj Velikomučenici Marini (Ognjenoj Mariji). Potpomognuti od strane sektora Vlade Republike Srbije zaduženog za saradnju sa crkvama i verskim zajednicima, uz zapaženo učešće lokalne samouprave i brojnih kolektiva i ljudi dobre volje, vernici iz ovog mesta izgradili su ovde novu pravoslavni bogomolju.

Izgradnja prekrasne crkvica, koja je ambijentalno beskprekorno uklopljene u prelepe planinske krajolike, počela je 2008. godine. Nalazi se na mestu zvanom Crkvine, u delu sela poznatom kao Simića brdo. Tu se, po narodnom kazivanju i brojnim pronađenim iskopinama, još u 16. veku nalazila crkva, koju su osvajači ovih prostora u to vreme spalili.

Na velikoj svečanosti povodom podizanja novog hrama vladika Milutin, između ostalog, rekao je:

– Došli smo ovde da se upišemo u istoriju Podgorine, Eparhije valjevske i Srpske Pravoslavne Crkve. Odvajali ste od svojih potreba da podignete ovaj hram Bogu, da na ovo lepo mesto dolaze vaša deca i unuci. Ovo će od sada biti vaš Jerusalim, Ostrog, vaša Studenica – rekao je vladika Milutin , ističući da su Podgorci izuzetno čestit narod, a njihova deca i omladina za svaku pohvalu, u što se i sam uverio prilikom dosadašnjih poseta ovdašnjim hramovima,  školama i raznim priredbama.

Činu osvećenja nove crkve prisustvali su:  načelnik u Kancelariji za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Tomislav Branković, zatim predsednik Opštine Osečina Nenad Stevanović i njegov zamenik Milan Simić, kao i brojni donatori, meštani i vernici iz ovog sela i sa područja Crkvene opštine Pecka, koju je tim povodom posetio ispred Ministarstva pravde Republike Srbije i dr Mileta Radojević, direktor Kancelarije za saradnju s crkvama i verskim zajednicama.

Svoj pečat svečanosti dali su mališani ovog kraja, duhovnim pesmama i spletom narodnih igara, zatim pojci iz Valjeva Vladimir Rakić, Đorđe Mitrović i Dragan Stanojević, kao i monahinje Marija i Paraskeva iz obližnjeg manastira Svetog Vasilija Ostroškog na Rožnju, koji pripada Eparhija šabačkoj.

Za uloženi trud, nesebičnu pomoć i ljubav prema crkvi, naročito za ukrašavanje novog hrama, Arhipastirske gramate uručene su Veličku Nenadoviću i Branku Jankoviću iz Gunjaka, odnosno Živojinu Stojanoviću iz Carina. Zahvalnice Crkvenog odbora Crkvene opštine Carine pripale su ministru Velimiru Iliću, zatim Mileti radojeviću iz Ministarszva pravde, nenadu Stevanoviću, predsedniku Opštine Osečina i njegovom zameniku Milanu Simiću, kao i Milanu uroševiću, načelniku Opštinske uprave Osečina i drugim dobrotvorima gunjačkog hrama.

Scroll To Top