ВЕСТИ:
Почетна / вести / ДОГОВОРИ О САНАЦИЈИ КЛИЗИШТА У ПОРТИ ЦРКВЕ
ДОГОВОРИ О САНАЦИЈИ КЛИЗИШТА У ПОРТИ ЦРКВЕ

ДОГОВОРИ О САНАЦИЈИ КЛИЗИШТА У ПОРТИ ЦРКВЕ

На предлог црквене општине Осечина, одржан је састанак представника општине Осечина и вд директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.
Састанку су присуствовали др Милетa Радојевић вд директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, председник општине Никола Томић, Намесник црквене општине Велимир Крстић и директор ТО „Подгорина“ Драган Поповић.
Представници општине представили су добро стање цркве. Истакли су један од значајних проблема са којима се сусрећу свештеници и верници цркве, а то је активирано клизиште на делу падине изнад цркве.
– Основни разлог настанка клизишта је висок ниво подземних вода. Тако се у одређеним зонама интензивно заводњава падински покривач што резултира настанком клизишта – истакао је председник Томић.
Такође, напоменуто је да клизиште датира још од 2006. године, као и да је 2007. и 2008. вршен одређен део радова. Временом је процес клизишта напредовао, тако да је угрожена и црква.
Пројектом санације планирана је израда истражне бушотине, картирање језгра, затим израда потпорног зида дужине 72 m, висине 3,20 m , дебљине 0,25 m, што ће трајно осигурати решавање проблема.
Закључено је да је концепција мера санације, израда потпорне конструкције у садејству са потпорно-дренажним телима, најоптималније решење за обезбеђење стабилности дела падине према црквеној порти.
На састанку је договорено да се што пре започне са радовима на санацији клизишта у порти цркве и том приликом су црквеној општини Осечина додељена средства у износу од 1.500.000,00 динара од Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама.

Scroll To Top