ВЕСТИ:
Почетна / вести / инфраструктура / ЈКП „ОСЕЧИНА”: Водоснабдевање приоритетно, канализација хитно!
ЈКП „ОСЕЧИНА”: Водоснабдевање приоритетно, канализација хитно!

ЈКП „ОСЕЧИНА”: Водоснабдевање приоритетно, канализација хитно!

У блиској будућности преостали део азбестног цевовода за воду у Осечини биће замењен, а ова општина постати једна од ретких у Србији чији становници више неће пити воду из азбестних цеви. То је резултат и вишегодишњег рада и ангажовања Јавног комуналног предузећа „Осечина” на реконструкцији водоводне мреже.

-Бројне донације у овој области, било домаће или иностране, такође су остварене нашим ангажовањем – истиче Драган Андрић, директор ЈКП „Осечина”, додајући да је у претходном периоду улагање у водоснабдевање било приоритетни посао ове фирме и да ће тако бити и убудуће.

Реконструкција водоводне мреже планира се и у 2016. години. То се првенствено односи на замену преосталог азбестно-цементног цевовода од изворишта „Остружањ” до резервоара „Кик” у дужини од 300 метара, као и уз деоницу државног пута Ваљево-Лозница од бензинске пумпе до моста на Ловачкој реци у дужини од 350 метара.

-Поред редовног одржавања и замене цевовода планирамо санацију преостала три бунара на изворишту „Пецка”, где су прва два одрађена лане. У плану је израда пројекта санитарне заштите за ово и још два изворишта, као и за локацију водонепропусног екрана на реци Пецкој. У истоименој варошици проблем су старе водоводне инсталације, што захтева израду пројекта реконструкције секундарне мреже по којем би се извршила замена – каже Андрић.

Он подсећа да када су отпадне воде у питању за сада не постоји њихово организовано прикупљање и пречишћавање иако је у претходном периоду изграђен велики део канализационог колектора. Застој је у томе што Осечина нема постројење за пречишћавање отпадних вода. Сумња се да се поједини власници кућа бесправно прикључују на главни колектор, што може да доводе до проблема у финкционисању канализационе мреже када буде завршена. Ако се томе дода да велике количине отпадних вода из септичких јама као и путем кишне канализације завршава у речним коритима, онда је јасно да би ове проблеме требало што хитније решавати.

-Ове године је планирана изградња канализационе мреже у Карађорђевој улици у Осечини у дужини од 600 метара и то постављањем цеви пречника од 300 милиметара. Тај посао би требало да се обави пре него што овде стигну грађевинци који ревитализују деоницу од 29 километара пута између Причевића и Завлаке – вели Андрић.

У 2016. години ЈКП „Осечина” наставиће да обавља и своје остале редовне делатности. То је сакупљање, одвожење и депоновања смећа, у чему се са нестрпљењем очекује најављена помоћ локалне самоуправе у виду набавке специјалног возила веће запремине. Затим послови одржавања месног гробља, онда услуга грејања станова и пословног простора у неколико зграда из заједничке котларнице, као и радови на путној инфраструктури по налогу буџетског фонда и за потребе Дирекције за изградњу „Јадар”. Крајем године очекује се и почетак обављања једног новог посла, а то је наплата паркинг места у Осечини.

Scroll To Top