ВЕСТИ:
Почетна / вести / инфраструктура / РАДОВИ НА ДЕОНИЦИ ПУТА ВАЉЕВО –ЛОЗНИЦА: Брже и безбедније долином Јадра
РАДОВИ НА ДЕОНИЦИ ПУТА ВАЉЕВО –ЛОЗНИЦА: Брже и безбедније долином Јадра

РАДОВИ НА ДЕОНИЦИ ПУТА ВАЉЕВО –ЛОЗНИЦА: Брже и безбедније долином Јадра

Ургентни радови на одржавању и санацији оштећења на деоници државног пута 1. Б реда број 27 Лозница – Ваљево између Завлаке и Причевића у дужини од око 29 километара, после неколико одлагања најзад су у пуном јеку. Тренутно је највеће градилиште у Осладићу, на излазу са територије града Ваљева ка општини Осечина, где се врши проширење коловоза на ширину од 6,5 метара, као и припреме за све друге радове који су предвиђени пројектом. Саобраћај се у овом делу одвија само једном траком, уз наизменично пропуштање возила са једне или дуге стране.

У оквиру ових активностина на читавој деоници биће санирана клизишта, поправљени и проширени постојећи мостови, уређене зоне водотокова код мостова и пропуста, стабилизоване косине насипа и усека одговараћим мерама заштите, све школе обележене одговарајућом саобраћајном сигнализацијом и опремом, урађене или обновљење пешачке стазе кроз насељена места, израђен битуминизирајући носећи слој, након чега ће уследити завршно асфалтирање.

Јавно предузеће „Путеви Србије”, институција задужена за реализацију пројекта, поводом ових радова издало је саопштење у коме се каже:

– Пројекат рехабилитације путева и унапређења безбедности саобраћаја, кроз који се реализује ова инвестиција, проистиче из програма подршке међународних финансијских институција (Светске банке, Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој) Влади Републике Србије у имплементацији Националног програма рехабилитације државне путне мреже и представља реализацију прве фазе Владиног програма за период 2014-2019. година. Пројекат обухвата: унапређење стања државне путне мреже, подизање нивоа безбедности, јачање капацитета и унапређење институционалне координације у области безбедности саобраћаја – саопштило је.

Након поплава које су задесиле Републику Србију у мају 2014. године одлучено је да се изврши ургентно одржавање и санација оштећења од поплава на овој деоници пута Лозница – Ваљево. Почетак је на излазу из насељеног места Завлака, a крај код Катића рампе између Ваљевске Каменице и Осладића, одакле су радови и кренули.

По речима Ненада Стевановића, председника Општине Осечина, циљ је да се отклоне оштећења проузрокована поплавама, клизиштима и ерозивним дејством воде, затим и узроци који су довели до тога. Такође, и да се повећа употребна вредност и трајност пута, унапреди безбедности саобраћаја, испоштују захтеви локалних заједница и стандарди заштите животне средине.

-За привреду, остале ресурсе и становништво Подгорине, Рађевине и Јадра ово саобраћајно „приближавање” са Колубаром и Подрињем бити од изузетно великог значаја, с обзиром на досадашње стање у којем се налазила ова прометна саобраћајница – истиче Стевановић.

Предвиђени радови изводиће се по фазама. Цела деоница је подељена на четири поддеонице. Вредност уговореног посла износи: 1.047.840.010,00 динара без ПДВ-а, а инвеститор је: ЈП „Путеви Србије”. Извођење радова поверено је: „Путевима” Ужице ад, а надзор: Конзорцијуму Ниевелт-ЦПЛ.

Scroll To Top