ВЕСТИ:
Почетна / вести / образовање / БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ У ОСЕЧИНИ
БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ У ОСЕЧИНИ

БЕЗБЕДНОСТ ДЕЦЕ НА ИНТЕРНЕТУ У ОСЕЧИНИ

Препознајући значај едукације на тему безбедности деце на Интернету, средином марта општина Осечина је организовала предавања. Ученицима основних школа Браћа Недић и Војвода Мишић предавања је одржала Катарина Јонев, едукатор на тему безбедности деце и младих на Интернету и друштвеним мрежама.
-Захваљујем се општини Осечина на позиву. Било је велико задовољство одржати предавања свим ученицима од петог до осмог разреда. Заштита деце и младих на интернету треба да буде приоритет у области безбедности, како на светском нивоу, тако и у Србији. Јер, из дана у дан расте број интернет предатора и опасности које вребају са глобалне мреже. Али исто тако, важно је и информисати децу и младе о поступцима који се сматрају недоличним и недопустивим на интернету, које садржаје не смеју да објављују и због чега све могу да сносе последице – рекла је Катарина Јонев.
На интерактивним предавањима на којима су уз ученике присуствовали и наставници школа, предавач је истакла да само континуираном и правилном едукацијом младима можемо да помогнемо како да избегну грешке у понашању на Интернету као и да им помогнемо да развију здраве сајбер идентитете. Један од највећих проблема са којима се основци суочавају је и сајбер вршњачко насиље, на шта је на предавању посебно обраћена пажња.
-Један од начина да заштитимо децу од сајбер насиља, јесте да му помогнемо да створе навику да не прихватају захтеве за пријатељство и праћење на друштвеним мрежама од особа које не познају или од оних које знају површно, само из виђења. Ако се у виртуелном, као и у физичком свету буде опрезно приступало непознатим људима, много су мање шансе да ће постати жртва. И јако битно је нагласити да sajber-bullying односно сајбер-малтретирање, које укључује слање порука узнемирујућег садржаја, ширење увредљивих коментара, вређање и узнемиравање – не сме да се заташкава. Било да дете трпи насиље или посматра, а не учествује у њему – дужно је да пријави јер такво понашање није допустиво, и мора се на време пријавити и санкционисати.

Scroll To Top