ВЕСТИ:
Почетна / вести / привреда / Корак ближе потписивању меморандума о сарадњи
Корак ближе потписивању меморандума о сарадњи

Корак ближе потписивању меморандума о сарадњи

Руководиоци Општине Осечина, предсеник Драган Алексић и заменик Ненад Стевановић, имали су радни састанак са представницима турске фирме “ХЦ РОЦК ТЕКСТИЛ” ДОО, а осим представника турске компаније, састанку су присуствовали директор НСЗ Добросав Марић и саветница у Министарству спољних послова Тања Сантрач. Четврти по реду састанак, довео је партнере  корак ближе до потписивања меморандума о сарадњи, који се очекује већ у септембру месецу. Заменик председника Општине Осечина, Ненад Стевановић, навео је да су раније одржани састанци и са министрима Владе Републике Србије, Стефановићем и Љајићем чија су министарства укључена у договоре јер су они иницијатори сарадње турске компаније са Општином Осечина.
Ова фирма већ постоји на овом терену, имају једну фабрику на територији Лознице. Они су желели проширење својих производних капацитета. Ради се о текстилној индустрији која се бави производњом мушких кошуља. Представници фирме “ХЦ РОЦК ТЕКСТИЛ” ДОО, су изразили жељу да у првом периоду запосле и преко 200 радника. Ово је изузетно значајна инвестиција. Раније смо имали сличан долазак аустријског капитала, али је ово могу рећи једна од капиталних инвестиција у Осечини. То је оно што нам треба. Осим инфраструктурних улагања, запослење становништва је приоритет за руководство Општине Осечина – наводи Стевановић, додајући да је у ранијем периоду било интересовања из Пољске, Израела, а и домаће привреде за отварање сличних производних капацитета, али да на овом нивоу нису имали прилику да договоре сарадњу и финализују преговоре који воде закључењу сарадње и највећој инвестицији у Подгорини.
На претходном састанку почетком јула месеца, договорен је део обавеза Општине Осечина.
Најпре је договорено да половином септембра дође до потписивања меморандума о сарадњи којим ће бити прецизиране обавезе и једне и друге стране. Општина Осечина ће бити потписиник меморандума у име Републике Србије. У меморандуму ће бити садржане, осим обавеза Општине Осечина и обавезе Владе и Привредне коморе и НСЗ према овим инвеститорима. Оно што Општина Осечина у овом тренутку ради јесте интензивирање радова на обилазници да би се инфраструктурно обезбедио плац за изградњу будуће фабрике у индустријској зони. Плац ће бити уступљен турској фирми на рок од 99 година, под одређеним условима који ће бити прецизирани меморандумом. У сарадњи са Националном службом за запошљавање Општина ће помоћи и обуку људи који ће у групама бити обучавани за будући посао у матичној фабрици у Лозници. Ових дана очекујемо и састанак у Привредној комори Србије где ће представници турске компаније имати и прецизне информације око својих улагања у изградњу хале – рекао је заменик председника Ненад Стевановић.
Заменик председника Општине Осечина није желео да прејудицира ток сарадње са инвеститорима, али је изразио очекивања, да би убрзо након потписивања меморандума о сарадњи који ће прецизирати рокове, већ крајем године могли очекивати почетак радова на парцели будуће фабрике, а паралелно са радовима почеће и обука будућих радника.

Scroll To Top