ВЕСТИ:
Почетна / вести / привреда / Олакшице за инвеститоре
Олакшице за инвеститоре

Олакшице за инвеститоре

– Локална самоуправа Осечине улаже огромне напоре да створи што повољнији амбијент за оживљавање привреде на општинским просторима. Tо изискује значајна улагања, која нису могућа без ангажовања инвестиција са стране. Ради тога, а посебно у жељи да што брже ставимо у значајнију функцију све расположиве капацитете, који тренутно нису у пуној упослености, општина је за потенцијалне инвеститоре, који нађу свој интерес да овде улажу, предвидела бројне олакшице – рекао је у обраћању за јавност председник Општине Ненад Стевановић.

Он је нагласио да је превасходни циљ актуелних активности да се ублаже последице економске кризе, пре свега смањи незапосленост, која представља једно од овдашњих горућих питања. Очекује да ће евентуални долазак компанија са стране или охрабрење за локалне привреднике да прошире своје пословање подићи квалитет живота на овим просторима. С тога је део скромних буџетских средстава опредељен за подстицај привредног опоравка и развоја. Поред тога, поједностављени су прописи из надлежности општине, а будућим партнерима бесплатно је стављена на располагање сва потребна помоћ општинских стручних служби.

– На субвенцији од 1000 евра за свако ново радно место могу да рачунају предузећа која имају најмање 10 запослених радника, ако већ не користе средства из буџета Републике за исте намене. Њихова обавеза је да новозапослени радник има пребивалиште на територији општине и да остане у радном односу бар две године. Инвеститорима нудимо бесплатно коришћење земљишта уколико запосле најмање 50 радника. При изградњи инфраструктуре терет изградње прилазних путева у целости преузима општина, која ће у подизању нових трафостаница учествовати у износу од 50 одсто. Компаније које запосле више од 10 радника ослобођене су плаћања прикључка на јавни водовод и канализацију, а нова предузећа од комуналне таксе за истицање фирме за годину у којој су основана – истиче Стевановић.

Уз све то, по Стевановићевим речима, приликом оснивања предузећа и прибављања грађевинских и осталих дозвола њихов менаџмент може да рачуна на бесплатну правну помоћ и издавање докумената у најкраћем могућем року (рецимо, за процену утицаја објекта на животну средину 36, а за добијање грађевинске дозволе – седам дана). Обезбеђено је плаћање свих такси на једном месту, а инвеститори имају на располагању ажурне базе података који се односе на локалну заједницу.

 

Scroll To Top