ВЕСТИ:
Почетна / вести / скупштина / НЕНАД СТЕВАНОВИЋ : Сунце после кише
НЕНАД СТЕВАНОВИЋ : Сунце после кише

НЕНАД СТЕВАНОВИЋ : Сунце после кише

Минулог маја катастрофалне временске непогоде, пре свега обилне кише, проузроковале су „хиљадугодишње” поплаве и активирале бројна клизишта. То је приморало локалну самоуправу и део житеља општине Осечина да своје активности у 2014. години првенствено усредсреде на отклањање насталих последица од незапамћеног невремена које је прошлог лета више пута „тутњало” кроз Подгорину.

– После свега што нас је задесило укупна штета је процењена на скоро 500 милиона динара. Индиректно, она је и много већа јер је због кише подбацио род воћа и других пољопривредних култура, а у дужем периоду целокупни живот и привређивање одвијали су се у отежаним условима – подсећањем на немиле догађаје Ненад Стевановић, председником Општине, започео је традиционални разговор на прелазу из једне у другу календарску годину.

  • Колико је до сада урађено на ублажавању последица непогода?

-Први задатак био је да се пружи што бржа помоћ најугроженијим суграђанима. Неколико породица је привремено евакуисано, дељена је храна, одећа и средства за хигијену. За 117 домаћинстава држава је одобрила новчана помоћ у укупном износу од 28,4 милиона динара. Због дуге процедуре касни се са изградњом нових уместо десетак порушених или неупотребљивих кућа, али је и то при крају. Једни су добили новац, а други ће се ускоро уселити у нове домове.

Стевановић истиче да су уз помоћ државе и бројних донатора, хуманих и солидарних пријатеља из земље и иностранства, као и мобилизацијом сопствених снага, оспособљени бројни путни правци. Од донације Владе Јапана (18 милиона) обављени су важни радови у кориту и на обалама Јадра. Поправљени су оштећени мостови и насуто више деоница локалних путева. Обављене су интервенције на водоводним, електро и телефонским мрежама. У 2015. наставља се иградња обилазнице, а од помоћи из Уједињених нација граде се две бране на овдашњим рекама…

-Могло би се рећи да смо успели да „испливамо”, сад нам ваља да сви заједно широм „разапнемо једра” и из све снаге „завесламо” напред – сликовито се изражава председник, изражавајући наду да ће у 2015. години бити по оној народној изреци која каже да „после кише обавезно огреје Сунце”.

Председник још наглашава да Општини остаје да се у наредном периоду максимално ангажује око санације некатегорисаних, засеочких путева, где се саобраћај још увек отежано одвија, као и да се у сарадњи са Јавним предузећем „Србија воде”, чија је то надлежност,  озбиљније поради на заштити пољопривредног земљишта и других добара од бујичних водотока.

  • У контакту са грађанима који су њихови најчешћи захтеви и колико им се може изаћи у сусрет ?

-Изградња и одржавање сеоских путева, запошљавања школованих кадрова, невоље социјалне природе све већег броја старих, немоћних, усамљених и осиромашних, као и интересовање и за изградњу инфраструктурних објеката који би побољшали услове живота на општинској територији, најбитнија су питања за наше људе. Путеви се са ово мало средстава којима располажемо поправљају по утврђеном програму и приоритетима. Предвидели смо бројне олакшице, чак и субвенције, за потенцијалне инвеститоре да би их мотивисали да овде улажу и отварају нова радна места. Издвајамо за социјалне програме и подржавамо идеју о отварању геронтолошког центра.

Стевановић додаје да општинске службе новим пројектима непрекидно „бомбардују” ресорне државне институције, донаторе и невладине организације, тражећи подршку за изградњу нових асфалтних деоница широм општине, затим реконструкцију старих и преко потребних мостове, путних праваца и далековода, онда водоводних колектора, система за пречишћавање отпадних вода…

 Аграр и сајамски брендови – стуб развоја

-Наша досадашња политика да аграр буде стуб развоја општине, а Сајам шљива средство за промоцију сопствених ресурса, није само декларативна. Буџетска ставка за пољопривреду у последњих неколико година вишеструко је увећана. Ове године је чак и претекло пара јер није било довољно програма. Већ дуже време заједно са воћарима проширујемо засаде за по 50-100 хектара годишње. Субвенционишемо и овчарство. Сајам нам је помогао да кроз минулих девет издања промовишемо највредније што имамо и започнемо брендирање производа од шљива. То ћемо чинити и убудуће на путу ка остварењу најважнијег стратешког циља, а то је да до 2020. године Осечина буде развијена општина са добро организованим откупом пољопривредних производа, снажним предузетништвом и сопственим брендовима од воћа које ће имати заштићено географско порекло, на чему се већ увелико ради.

Scroll To Top