ВЕСТИ:
Почетна / вести / скупштина / ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ НЕНАД СТЕВАНОВИЋ: После године нада следе дани рада
ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ НЕНАД СТЕВАНОВИЋ: После године нада следе дани рада

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ НЕНАД СТЕВАНОВИЋ: После године нада следе дани рада

Ако је 2013. била година надања да ће се на глобалном, државном и локалном плану економска ситуација стабилизовати, привреда оживети, у пољопривреди зауставити дуготрајни тренд стагнације, наставити изградња потребне инфраструктуре, а стање у области запошљавања и социјалне политике осетније побољшати, сада се, на основу до сада урађеног, може очекивати да 2014. годину у општини Осечина обележе дани марљивог рада на решавању свих најактуелнијих питања у локалној заједници.

То је на почетку новогодишњег интревјуа рекао Ненад Стевановић, председник Општине Осечина, који се у даљем разговору детаљније осврнуо на сва најважнија питања локалне заједнице на чијем челу се налази већ шесту годину за редом.

* По чему ће 2013. година бити посебно упамћена у општини Осечина?

– Још од средине 2012. године и формирања нове владајуће већине почели смо неку врсту опште мобилизације која би довела до буђења привреде, већег запошљавања и бољег стандарда грађана. Сви органи локалне самоуправе, а пре свега новоформирани Савет за привреду и Канцеларија за локални економски развој, ангажовани су око проналажња стратешких партнера за локалну привреду и заинтересованих за улагања на нашем терену. За њих смо припремили пакет олакшица, по чему смо постали познати далеко ван општинских граница. Ступили смо у контакте са ресорним државним органима, али и бројним компанијама и започели разговоре око могућих видова партнерства. Трудили смо се да имамо слуха и за потребне локалних фирми у њиховој борби за опстанак или даље развијање. Помогли смо „Крушик-Пластици” да после две неуспешне приватизације не упадне у амбис, већ да кроз фазу реструктурирања што чвршће стане на своје ноге, задржи производњу, али и запосли неколико десетина нових радника. Завод за статистику сврстао нас је у ред општина у којима је на најбиљи могући начин урађен пољопривредни попис.

Имали смо још један успешан Сајам шљива, који је привлачењем купаца са стране помогао нашим пољопривредним произвођачима да у години рекордног рода и изузетно ниских цена овог воћа ипак остваре одређену добит, пре свега ако су шљиве сушили или на друге начине прерађивали и даље пласирали. Воћаре смо опет субвенционисали кроз набавку садница за нових 100 хектара шљивика и неколико хектара под засадима јабука, дуња и вишања, а сточаре, уз наше и њихово учешће по систему „пола-пола”, са 370 расних оваца „праменки” сјеничког соја.

Пронашли смо начин да после Остружња, Скадра и Плушца још једно село добије асфалтну деоницу. У Царини је урађено скоро километар и по пута ка Рожњу…

* Разгранати пројекти међународне сарадње у региону уврстили су општину међу добитнике престижног годишњег признања „Капетан Миша Анастасијевић” за Колубарски округ. Шта за Осечину значи богата међународна активност у току 2013. године?

– Били смо у Чешкој да се захвалимо Влади ове земље и њиховој Агенцији за развој на вредној донацији – изградњи водоводне мреже до Белотића, али и да наставимо преговоре око сасвим изгледног продужетка сарадње, овог пута на изградњи пречишћача отпадних вода у оквиру канализационе мреже. У Немачкој смо потписали меморандум о приближавању и приступању међународном пројекту „Мрежа зелене економије”, што би требало да нам донесе смањење издвајања за енергију. Учествујемо у занимљивом пројекту „Укуси и територије”, кога у нашој земљи за пет пилот општина спроведи Министарство иностраних послова Француске и Амбасада ове државе у Београду. Французи су нас летос обрадовали и „частили” бесплатним караваном филмова из њихове новије продукције. Са пријатељима из Словеније и Хрватске све више продубљујемо и конкретизујемо партнерство, које нас повезује са предприступним фондовима Европске уније. Укључени смо у међународни пројекат прекодринске сарадње. Од Владе Јапана стигла је донација од 70.000 евра за унапређење рада Дома здравља…

Успостављени односи и започети послови, у данима који су пред нама, требало би да допринесу значајнијим помацима у правцу подизања квалитета живота у општини.

* Општински буџет за 2014. мањи је за једну шестину

од планираних прихода за претходну годину, а већ се зна да ће трансфери из Републике чак за три милиона бити „краћи” него лане. Како, онда, подстаћи развој и задовољити заједничке потребе грађана?

– Без обзира на неопходност мера штедње и усвојену пројекцију буџета на знатно нижем нивоу у односу на 2013. годину, ипак смо планирали значајна издвајање за развој седишта општине и осталих места на овој територији. Инвестирање у општинску инфраструктуру биће реализовано према програмима Јавног комуналног предузећа „Осечина” и Дирекције за изградњу „Јадар”. Преко Буџетског фонда за комуналну делатност, уређење грађевинског земљишта и путеве, наставићемо да улажемо у изградњу и одржавање локалних и некатегорисаних путева, водоводне и канализационе мреже. Очекујемо средства Европске инвестиционе банке од око 50 милиона динара за изградњу нове фазе обилазнице са мостом и деоницом кроз насеље Пискавице.

Уз правилно и наменско коришћење сопствених прихода од пореза и доприноса, нових радних места, спољашњих и унутрашњих извора, неће изостати уобичајена материјална подршка јавним установама и институцијама и, наравно, социјално најугроженијим лицима. Породице које добију новорођенче и даље могу рачунати на макар минималну новчану помоћ локалне заједнице, најбољи студенти и они чија су занимања дефицитарна на општинске стипендије, а ђаци и наставници на трошкове превоза. По први пут издвојићемо помоћ становницима наше општине који одлуче да путем програма вантелесне оплодње проширују своју породицу.

Scroll To Top