ВЕСТИ:
Почетна / вести / скупштина / Делегација Сремске Митровице посетила Осечину
Делегација Сремске Митровице посетила Осечину

Делегација Сремске Митровице посетила Осечину

Делегација града Сремске Митровице коју су представљали  Томислав Јанковић, председник градске Скупштине и Предраг Мујкић директор Регионалне привредне коморе Сремског округа, посетила је Општину Осечина ове недеље. Заменик председника општине Осечина, Ненад Стевановић, заједно са Златијом Миличић председницом скупштине Осечине, одржао је састанке са партнерима из Сремске Митровице. Тема овог радног састанка јесте покретање Сајма привреде у Сремској Митровици и драгоцена искуства која Осечина има на том пољу. Овом приликом осим размене искустава договорена су и поља потенцијалне сарадње међу привредницима ова два региона.
Сајам привреде планиран је да се по први пут одржи у Сремској Митровици у месецу октобру. На овом састанку је договорена размена сајамских искустава и сарадња њиховог сајма са нашим „Сајмом шљива“. Конкретно је договорено да представници њихове привредне коморе и туристичке организације буду активни учесници на овогодишњем „Сајму шљива“. Осим активног учешћа, оно што бих издвојио као значајно јесу организоване посете привредника том приликом. Пошто је овај састнак један у низу договорених и привредници Осечине ће имати прилику да посете Сремску Митровицу и њихов сајам и тако на лицу места виде најновија достигнућа из области пољопривреде – наводи Ненад Стевановић.
Стевановић додаје да је размена искустава и нови видови сарадње са другим регионима од изузетног значаја и пре свега подстицај привредницима Подриња.
Искуство које ми имамо у организацији „Сајма шљива“ који се одржава од 2006. године је нама драгоцено, али ми сада можемо и да га поделимо са другима. Сремски округ је специфичан и доста се разликује од нас. Код њих је развијена и истакнута месна индустрија и житна пољопривредна производња, док Осечина има потпуно другачију понуду базирану пре свега на воћарству. Као пример добре праксе „Сајам шљива“ из Осечине ће имати прилику да учествује у Сремској Митровици на њиховом сајму. Делегација Сремске Митровице је управо због наше понуде желела да прошири сарадњу са нама и са „Фестивалом зимнице“ у Коцељеви као два аутентична српска привредна дешавања. То су и догађаји који на специфичан начин представљају оно што локалне средине нуде – рекао је Ненад Стевановић.
Општина Осечина и град Сремска Митровица већ имају успостављену сарадњу од раније и заједно су са још шест општина из целе Србије, учествовали на великом РЕЛОФ  пројекту реформе локалних финансија, којима се унапређује рад локалних самоуправа, па су сајамске активности идеалне и за привредну размену уз жељу да се та сарадња што више продуби имајући у виду да се привредници баве различитим гранама пољопривреде, а такође и невелику географску раздаљину Сремске Митровице и Осечине која додатно подстиче на спајање ова два краја.

Scroll To Top