VESTI:
Početna / vesti / kultura / Održano prelo u Domu kulture
Održano prelo u Domu kulture

Održano prelo u Domu kulture

Na nesvakidašnjem prelu u bioskopskoj sali u Osečini učestvovale su gošće iz Udruženja „Rađevska nit” iz Krupnja, zatim članice Udruženja „Vezilje Osečine”, onda grupa žena okupljenih oko projekta „U susret potrebama starih”, koga realizuje Centar za socijalni rad „Napredak”, kao i brojne prelje iz skoro svih podgorskih sela i dva ovdašnja opštinska centra gradskog tipa.

Narodna biblioteka, koja je organizovala ovo zanimljivo skoro petočasovno druženje poklonika starina i nekadašnjeg načina života i rada, obezbedila je pregršt vune od ovaca iz ovog kraja. Vuna je za ovu priliku uređena i „drndana” u jednoj od malobrojnih preostalih i još uvek „živih” vunovlačara iz atara opštine, a žene „naoružane” preslicama, vretenima i motovilima za jedno veče isprele su i preprele brojnu klupčad konca od koga će se plesti vuneni džemperi, čarape, ogrtači…

Čitavo veče bilo je protkano pesmom i igrom, kao što je to bio slučaj i u prošlim vremenima. Druženje su ukrasili folklorci, najmlađi članovi Kulturno-umetničkog društva „Krušik-Plastika”, koji su izveli nekoliko svojih najuspešnijih koreografija. Lepoj atmosferi doprineli su frulaš Darko Đokić iz Pecke i harmonikaš Zoran Ninić iz Osečine, koji su bili zaduženi za dobro raspoloženje prelja i mnogobrojnih posetilaca prela.

 

Scroll To Top