ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / Нова албанско – српска свадба у Подгорини
Нова албанско – српска свадба у Подгорини

Нова албанско – српска свадба у Подгорини

Срђан Ђурђевић (36 година), досадашњи нежења из Села Осечине, коначно је ових дана ступио у брачне воде. Овај вредни радник „Подгорине фрухт” оженио се Албанком Суадом Таипи (28) из Скадра на Бојани, чије су две сестре већ удате у Србију, старија у Лесковац, а млађа у Ваљево.

Посредничку улогу при склапању овог брака, као и у више прилика до сада, обавила је уиграна екипа проводаџија коју чине Војислав Палија, ветеринарски техничар из Осечине, са својим другом из Бара и његовом супругом родом из Албаније, који имају регистровану фирму за обављање, између осталог, и оваквих послова.

– После низа успешних зближавања девојака из Албаније и младића из Србије сада све иде лакше. Младе Албанке су се показале у добром светлу. Брзо су прихватиле нови начин живота и обичаје, научиле да се солидно служе српским језиком, вредне су и честите, а већ стижу и прве бебе –констатује Палија, коме се све чешће јављају нови „клијенти” и то не само из овог краја него и из свих делова Србије.

Он каже да је ових дана са надлежнима у општини Осечина започео разговоре око отварања посебне канцеларије за међународна брачна посредовања, како би се на овој територији ублажио проблем неколико стотина неожењених момака у околним селима и стало на пут „белој куги”, која је овде присутна већ подужи низ година уназад.

– Нису само Албанке заитересоване да се удају у Србију, нити овдашњи младићи инсистирају да њихова будућа животна сапутница мора да буде баш из Албаније. Међутим, за успостављање контакта између потенцијалних удавача из, рецимо, Босне и Херцеговине или земаља источне Европе и наших нежења неопходна је пуна, озбиљна и одговорна помоћ посредника, као што смо се ми то до сада трудили да чинимо – сматра Палија, који је уверен да ће даљим активностима са својим пријатељима из Црне Горе допринети да се заустави даље пропадање српских села и гашење вековних огњишта у њима.

Фотографија: Суада Таипи и Срђан Ђурђевић из Села Осечине

 

Scroll To Top