ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / ДРАГОДОЛ: Две младе из Албаније
ДРАГОДОЛ: Две младе из Албаније

ДРАГОДОЛ: Две младе из Албаније

У Драгодол код Пецке, на обронцима Соколских планина, у размаку од само неколико дана, стигле су у исти засеок, у комшилук, две младе из Албаније. Прилив удавача из ове земље на југу Балкана у западну Србију посредством уигране црногорско-српске проводаџијске екипе, у којој је Војислав Палија, ветеринарски техничар из Осечине, настављен је крајем минуле зиме и почетком овог пролећа.

Кристина (21 година) из Скадра на Бојани и њена добра познаница и другарица Ана (23) из Тиране одлучиле су да живот наставе у Драгодолу. Прва са Гораном Нешковићем (34), а друга са Жељком Јевтићем (29), пољопривредним произвођачима и добрим домаћинима, који су на тај начин испунили своје, родитељске и жеље фамилије да ступе у брачне воде пре него што „омудрају”, како наш народ каже за нежење које зађу у позније године када се ово питање теже решава.

Зближавње младенаца одиграло се по већ више пута опробаној и углавном успешној процедури. Посредством проводаџија организовано је прво виђење и упознавање у Албанији, затим даривање и веридба, онда долазак младине родбине у Србију да виде дом и упознају пријатеље, па – свадба, како то доликује и како је у традицији једног и другог народа…

– И у овим случајевима презадовољне су и младе и младожење, као и њихове фамилије. Све је како се само пожелети може – каже Војислав Палија, који је до сада за успех раније склопљених бракова првенствено хвалио озбиљност, вредноћу и честитост албанских млади, а овог пута истиче и велике заслуге српских младића, који су својом одговорношћу заслужни што је све већи број Албанки заинтересован за наставак живота у Србији.

Проводаџије веле да више и не броје бракове којима су „кумовали” широм србије. Сигурни су да их је на десетине, а још уверенији да ће их у будућности бити и више с обзиром на велико интересовање које влада код неожењених момака из целе земље, али исто тако и младих Албанки, које би попут својих тазе удатих земљакиња врло радо потражиле своју животну срећу у Србији.

 

Scroll To Top