ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / Војислав Палија за сада „довео” пет удавача из Албаније
Војислав Палија за сада „довео” пет удавача из Албаније

Војислав Палија за сада „довео” пет удавача из Албаније

Када је пре више од три деценије стигао у Осечину да за живот зарађује водећи рачуна о здравственом стању сточног фонда овдашњих домаћина, Војислав Палија, ветеринарски техничар из околине Шавника у Црној Гори, није ни слутио да ће у последњој четвртини свог радног века доћи у ситуацију да готово подједнаку енергију онај коју свакодневно улаже у превенцију, лечење или осемењавање домаћих животиња употреби за решевање једног другог, може се рећи горућег питања у овом крају, па и читавој Србији.

Наиме, подгорска села, уосталом као и већину других у рураралним деловима државе, захватила је опака модерна болест звана „бела куга”. Школована и нешколована младеж већ одавно бежи од сеоског живота у градске средине. Без њих, насеља старе, многима прети и гашење у скорије време. У њима је све мање женске чељади, ретко се може чути дечји плач или смех. Понеки момак који одлучи да остане на дедовини и очевини нема с ким да то обрађује, а још мање да заснује породицу. Цуре неће да се удају у село, траже посао и срећу у граду. Времешни домаћини, на искрају радног и животног пута, с тугом све то посматрају и брижни за унуке или синове, као и своја имања, чекају судњи дан…

Делећи добро и зло са људима на овдашњим питомим теренима Војислав Палија је одлучио да покуша да помогне нежењама. Уједно, да и сам на користан начин проведе слободно време између ветеринарских интервенција и акција. Са пријатељем из Бара у Црној Гори, који има фирму регистровану, између осталог и за послове посредовања приликом склапања бракова, осмислио је начин да за младожење из Подгорине и западне Србије потражи одговарајуће решење. И за сада су га успешно пронашли, и то у – Албанији.

Прво је Афродите дошла у Врбић у општини Крупањ. Већ је и дете родила. После ње, за само неколико месеци, стигле су Гита из Скдра на Бојани у Скадар код Пецке у општини Осечина, затим Мерита у Дренајић на падинама Медведника, на подручју града Ваљева, а крајем августа, у размаку од само десетак дана приспеле су Ена из Скадра на Бојани у Ваљево и Ина из Љежа, надомак обале Јадранског мора, у Лукавац, такође на ваљевској територији.

-Прочуло се по целој Србији. Ето, из Сурдулице су се три момка јавила, зову ме из свих делова Шумадије и Колубарског округа. Једино су нежење из околине Осечина, а има их близу 1.000 у најбољим годинама живота, још увек доста опрезни. Можда је и до новца, нема га баш овде превише, а одлазак у Албанију, упозавање, договарање и даривање, ипак, коштају – вели проводаџија Палија, захваљујући својој фирми и колегама што му дозвољавају да често одсуствује са посла ради одлазака са потенцијалним младожењама и ужом родбином код албанских удавача и њихових фамилија.

Фотографија: Војислав Палија (први с десна) на свадбеном весељу Албанке Ине и Веселина Пантића из Лукавца код Ваљева.

Scroll To Top