ВЕСТИ:
Почетна / вести / репортаже / ОДЕЉЕЊА МУЗЕЈА: Пажња рожањским рововима и шанчевима
ОДЕЉЕЊА МУЗЕЈА: Пажња рожањским рововима и шанчевима

ОДЕЉЕЊА МУЗЕЈА: Пажња рожањским рововима и шанчевима

Одељење музеја у Осечини је наставило истраживања културно-историјске баштине у овој општини, која су започета прошле јесени. Истраживања су вршена на више локалитета у Комирићу, затим Драгијевици, Царини, Скадру и Пецкој, са циљем да се евидентирају културно-историјска обележја од значаја за историју овог краја. Евидентирано је неколико споменика крајпуташа из периода Балканских и Првог светског рата у овим местима, као и стара сеоска гробља у Комирићу.

– Приликом посете Комирићу, уприличен је сусрет са потомцима Степана Вуковића, који је испалио први метак у Првом светском рату и убио аустроугарског официра, са циљем да се упозна његова ратна заоставштина. Посетили смо и стару кућу Вуковића у којој се Степан родио – рекао нам је Светозар Гачић, руководилац Одељења музеја у Осечини, који је истраживање обавио са социологом Миланом Петровићем, сарадником-волонтером у Музејском одељењу.

Гачић истиче да је посебна пажња посвећена рововима и шанчевима из Првог светског рата у пределу планине Рожањ, где се одиграла Дринска битка. Пошто у скоро сваком селу у општини Осечина постоје овакви локалитети, у плану је наставак истраживања овог типа, а то захтева велики рад.

– У исто време Музеј је имао активан изложбени програм. Око 1200 посетилаца имало прилику да ужива у изложбама: „Старо и нестало воће Србије” и „Великани наше слободе”. Ту су организовани часови историје и биологије. Ускоро нас очекује и отварање изложбе „Косовска битка са историјским освртом на браћу Мусић”, коју ће поставити крушевачки Народни музеј, а отварање је планирано у оквиру прославе Дана општине Осечина – каже Петровић.

 

Scroll To Top