ВЕСТИ:
Почетна / вести / образовање / СПОМЕН ПЛОЧА НА „ГОРЊОЈ” ШКОЛИ: Успомена на ратну болницу
СПОМЕН ПЛОЧА НА „ГОРЊОЈ” ШКОЛИ: Успомена на ратну болницу

СПОМЕН ПЛОЧА НА „ГОРЊОЈ” ШКОЛИ: Успомена на ратну болницу

На старој школској згради у Осечини, коју сада користи Издвојено одељење средње Економске школе Ваљево, на Крстовдан, у присуству представника јавног живота ове локалне заједнице, свечано је откривена и освештана спомен-плоча као знак сећања да се овде, у току Првог светског рата, налазила Војна болница, односно њено Хируршко одељење. Ту је указивана медицинска помоћ рањеним и оболели војници и цивилима који су пристизали са фронта на Церу, Дрини, Мачковом камену, Рожњу…

У свечаном програма након освештења спомен-плоче од стране свештеника из Осечине, пригодне говоре одржали су Милан Симић, заменик председника Општине и Светозар Гачић, руководилац Одељења Народног музеја Ваљево у Осечини. Они су подсетили на дане с почетка Великог рата и значајну улогу Осечине и локалног становништва у тим историјским догађајима.

Спомен плоча је донација др Светислава Станојевића – Шола из Осечине, а постављена је и освештана на иницијативу Музејског одељења и у сарадњи са Основном школом „Браћа Недић”. Програм је отворио и завршио млади виолиниста Никола Јанковић. Прво, химном Републике Србије „Боже правде”, а на крају извођењем „Марша на Дрину”.

Scroll To Top